Haljimi: Jučerašnja tragedija u Prištini otkriva krhki sistem bezbednosnih institucija

Sibelj Haljimi
Izvor: Klan Kosova

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibelj Haljimi istakla je da pucnjava u prištinskom kafiću, u kojoj je stradala jedna osoba, dok je više njih povređeno, otkriva krhki sistem bezbednosnih institucija.

Haljimi je na Fejsbuku istakla da je jučerašnja tragedija sve šokirala, kao i da se red i zakon ozbiljno narušavaju, "od strane organizovanih grupa koje se ne libe da koriste oružje u urbanim sredinama".

"Jučerašnji slučaj otkriva krhki sistem bezbednosnih institucija. Ljudi koje pravda proganja i dalje slobodno šetaju našim gradovima i naravno epilog je takva tragedija, kada se grupe mladih sukobi kao na bojnom polju", istakla je Haljimi.

Ona je navela da "gangsterizam" postaje način života mnogih mladih na Kosovu i da indirektno postaje deo kosovskog društva. 

"Ovakav pogled na svet i ponašanje se promoviše svuda, ali je teško suprotstaviti se drugom modelu identiteta, modelu dobro obrazovanog građanina, koji se ističe humanim vrednostima i građanskom solidarnošću“, navela je Haljimi, dodajuću da efikasno funkcionisanje mehanizama reda i zakona nema alternative.

Ona je istakla da se građanima mora ponuditi sigurnost, kako ne bi bili ostavljeni kao kolateralna šteta, "na milost i nemilost suparničkim grupama".