Haradinaj podseća Hotija na reakciju Nemačke nakon ukidanja Radne grupe za antikorupciju

hoti i haradinaj
Izvor: GazzetaExpress

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj nastavio je sučeljavanje sa premijerom Avdulahom Hotijem u vezi sa ukidanjem Radne grupe za borbu protiv korupcije, i podsetio ga na reakciju Nemačke, kao predsedavajuće EU i donosioca odluka za proces liberalizacije viza.

„Vaše stranačke kolege mogu vam tolerisati, ali ovo je stav savezničke države koja odlučuje o liberalizaciji viza”, istakao je Haradinaj, prenosi Gazeta Ekspres.

Dodao je da “nažalost odluka kosovske vlade da ukine Radnu grupu za borbu protiv korupcije izaziva veliku zabrinutost jer dovodi u sumnju političku volju za efikasan tretman pitanje korupcije“, navodi Haradinaj.

U prethodnoj reakciji, kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je lideru ABK da „ukidanje Radne grupe za borbu protiv korupcije ne razvodnjava borbu protiv korupcije“.

„Rad zvaničnika koji su bili u okviru Operativne grupe u kosovskoj policiji nastavlja se bez ikakvih promena u tretmanu slučajeva kriminala i korupcije, prema uputstvima Specijalnog tužilaštva. Svi ti službenici nastavljaju da ispunjavaju svoje zakonske obaveze u skladu sa unutrašnjom organizacijom kosovske policije, bez bilo kakvog mešanja. Svako ko sumnja u ovo, neka iskoristi sva pravna sredstva da traži nadzor i pojašnjenja o radu svih“, naveo je Hoti u prvoj reakciji.

Ranije je Ramuš Haradinaj reagovao na izjavu Hotija zbog ukidanja Radne grupe, rekavši da svaki put kada je Ustav tumačen u interesu jedne stranke, imali su loš ishod.

Haradinajeva reakcija usledila je nakon što je Hoti rekao da politika ne treba da se meša u pravosuđe i da što se tiče rada policije treba poštovati Ustav Kosova.

„Politika se ne sme mešati sa pravosuđem. To smo učinili odlukama koje smo doneli tokom ovih meseci vlade. Pravosuđe mora da radi svoj posao po zakonu, a ne po odlukama vlade. Povratak zakonitosti i ustavnosti u zemlji mora biti posvećenost svih“, naveo je  Hoti u reakciji.

Haradinaj se usprotivio vladinoj odluci da raspusti mehanizam u okviru kosovske policije koji je uspostavio odlukom tadašnjeg premijer u 2010. godine.

Ova Radna grupa pokrenula je hapšenje javnih ličnosti visokog profila osumnjičenih za korupciju. Takođe na njihovoj meti su bila tri gradonačelnika.

Zemlje EU takođe su se usprotivile ukidanju ove radne grupe.