Hasani i Kusari Ljilja: Potrebno izvršiti ustavne promene na Kosovu

Enver Hasani
Izvor: GazzetaExpress

U danu kada se na Kosovu navršava 13 godina od usvajanja Ustava, bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani i šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja smatraju da je neophodno izvršiti ustavne promene, prenosi Ljajmi.

Ipak, oni procenjuju da je trenutna faza prilično komplikovana za vršenje ustavnih promena zbog strogih kriterijuma za tako nešto.

Hiseni podseća da su od početka prošle godine do sada prekršene neke garancije i ustavni parametri što je posledično dovelo do kršenja pravne sigurnosti.

On je naglasio da postoje jasne nadležnosti Ustavnog suda, ali da se u poslednjih godinu dana „u ovoj instituciji pojavio izraziti neprofesionalizam“, jer je standard snižen i postavlja se pitanje da li je Ustav u skladu sa zakonima, a ne obrnuto.

To je, prema njegovim rečima, samo jedan od razloga za promenu Ustava, kako bi se razjasnila nadležnost Ustavnog suda u pogledu izvora ustavnog zakona.

„Još jedan razlog zbog kojeg bi Ustav trebalo menjati je preciziranje nadležnosti Ustavnog suda u pogledu parametara ocene ustavnosti. Ovo kažem zato što je Ustavni sud toliko izgubio osnovne parametre za ocenu ustavnosti da se Ustav kao parametar koristi samo fiktivno. U međuvremenu se koriste redovni sistemski zakoni, izveštaji Venecijanske komisije, pripremni radovi koji nemaju pravnu vrednost ni u našoj zemlji ni bilo gde u svetu i ne mogu poslužiti kao izvor zakona", rekao je Hasani.

Kusari Ljilja je rekla da je ideja o izmeni Zakona o izborima, koju je Samoopredeljenje nedavno iniciralo u kosovskoj skupštini, pokrenuta zbog odluka Ustavnog suda u poslednjih godinu dana koje su, kako kaže, stvorile nove presedane, dok su njena tumačenja stvorila nove pravne i ustavne norme.

„Stvorili su pravnu nesigurnost oko okolnosti koje se stvaraju ili oko vakuuma koji mogu nastati kao rezultat ovih tumačenja. Shvatamo da je Kosovu kao novoj državi potrebno stalno dodavanje. Ali, ovo je naglasilo neophodnost dalje specifikacije kosovskog zakonodavstva, sve dok postoje posebne specifikacije, ali ne i za zakone. Zbog toga je ideja da imamo što više zakona, prvo, preciziranih i tačnih, kako bi se suzio prostor različitih tumačenja, u zavisnosti od političkih okolnosti “, rekla je Kusari Ljilja.

Nasuprot tome, Hasani kaže da se Zakon o izborima ne može menjati i dopunjavati, jer je Ustavni sud u vezi sa ovim zakonom već stvorio presedan.

„Onog trenutka kada je Ustavni sud na potpuno pogrešan način uveo Zakon o izborima u svojoj poslednjoj presudi kojom je Kurtiju zabranio da se kandiduje za poslanika, to više nije pravna norma i ne može se zakonom menjati, već samo ustavnim amandmanom. To su razlozi zbog kojih smatram da je neophodna promena Ustava, jer se samo ustavnim amandmanima mogu regulisati nepravilnosti koje je stvorio Ustavni sud “, ocenio je Hasani.

Za ustavne promene neophodno je dva trećine glasova 120 poslanika Skupštine Kosova, kao i dve trećine poslanika nevećinskih zajednica.

Miodrag iz Peći
09. April 2021.
Pre svega ustav Kosova treba izmeniti da se omogući formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima što je postignuto Briselskim Sporazumom.