Hasani sa opozicionim strankama: Zajednička vizija za afirmaciju interesa Albanaca u regionu

čitaku hasani
Izvor: Facebook/DPK

Ministar spoljnih poslova Albanije Iglji Hasani, koji boravi u poseti Kosovu, tokom dana je razgovarao i sa predstavnicima opozicionih političkih stranaka.

Hasani je u odvojenim susretima, razgovarao sa rukovodstvom Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i stranke Nisma.

"Prijateljski i plodni sastanci sa liderima i predstavnicima političkih partija na Kosovu, koji su doprineli formiranju slobodnog i nezavisnog Kosova“, napisao je Hasani na društvenoj mreži „X“ sumirajaću sastanke sa predstavnicima opozicije.

"Vođeni zajedničkom političkom i strateškom vizijom za zaštitu i afirmaciju interesa Albanaca svuda u regionu, zajedno ćemo nastaviti našu posvećenost u promovisanju uloge Albanaca koji doprinose  jačanju regionalne bezbednosti, mira i stabilnosti“, naveo je Hasani.

O susretu sa Hasanijem, oglasile su se i opozicione stranke.

U saopštenju DPK se navodi da je na sastanku bilo reči o aktuelnoj političkoj situaciji i jačanju bilateralnih odnosa.

Zahvalivši se ministru Hasaniju na poseti i kontinuiranoj podršci Kosovu, istakla je da će DPK nastaviti da se bavi negovanjem istinskih bratskih odnosa sa Albanijom.

"Albanija nije običan sused Kosova, a odnosi Kosova i Albanije su dublji i višestruko moćniji od rascepa koje su izazvali privremeni lideri“, rekla je ona.

Na tom sastanku, Hasani je istakao da je članstvo Kosova u Nato jedan od prioriteta albanskog predsedavanja Američko-jadranskom poveljom tokom 2024. i obećao da će Tirana nastaviti da podržava Kosovo na putu ka integraciji u Evropsku uniju i članstvu u regionalnom organizacije međunarodnih.

O političkoj situaciji na Kosovu i u Albaniji, sa posebnim akcentom na spoljnu politiku, sa Hasanijem je razgovarao i predsednik DSK Ljumir Abdidžiku.

On je istakao značaj saradnje sa Albanijom, posebno u međunarodnoj areni i zahvalio Hasaniju na podršci Albanije. Posebno je istakao potrebu za produbljivanjem saradnje u interesu ubrzanja procesa integracije Kosova u evroatlantske strukture.

I predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj preneo je Hasaniju da je podrška Albanije ključna u, kako je naveo, odlučujućim fazama za Kosovo.

“U ovim odlučujućim fazama tražimo podršku albanske vlade, posebno sada kada znamo da Albanija predvodi mnoge regionalne inicijative, poput Jadranske povelјe i nekoliko drugih. Zajedno moramo imati najjasniju i najjedinstveniju poziciju u odnosu na nacionalni interes i dve države. Članstvo Kosova u Nato ostaje naš glavni cilј, kao garancija za veću stabilnost u regionu i svetu. Pored podrške naših zapadnih saveznika, predvođenih SAD, uloga Albanije je veoma važna u postizanju ovog cilјa, ali i u drugim evropskim integracionim procesima Kosova”, naveo je Haradinaj.