Hil: Na sastanku u Briselu bilo pomaka za Srbiju

Kristofer Hil
Izvor: Kosovo Online

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil kaže da je njegov preliminarni utisak nakon sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Kosova i Srbije u Briselu da je "bilo nekog pomaka za Srbiju", prenosi RTS.

Hil je istakao da su to bili "zaista teški pregovori", ali da je Beograd uradio svoj "domaći zadatak" i da se dobro pripremio.

Dodao je da se nada da se proces može nastaviti, i da učešćem u njemu, Srbija može da nastavi da radi ka članstvu u Evropskoj uniji.

"I ne bi trebalo da postoji nijedna druga država između Srbije i EU. Srbija bi trebalo da radi sa EU. A moj utisak, svakako, moj preliminarni utisak o onome što se desilo u Briselu, je da je bilo nekog pomaka za Srbiju", rekao je Hil za Tanjug.

Ukazao je na to da je velika odgovornost na Evropskoj uniji.

"Oni su uložili mnogo truda i mislim da su SAD iznele prilično principijelan stav da ćemo podržati gospodina Borelja. Ako je on zadovoljan i mi ćemo biti, ako on nije zadovoljan, mi ćemo biti veoma nezadovoljni", poručio je Hil.

Istakao je da ljudi treba da shvate da u okviru Briselskog dijaloga postoje zapravo dva seta pregovora - pregovori između beogradske strane i EU i prištinske strane i EU.

"Nisam prisustvovao pregovorima, nije bilo ni Amerikanaca tamo. Ali svakako na osnovu onoga što sam pročitao, gospodin Borelj je rekao da je srpska strana došla dobro pripremljena i suštinski se složila sa onim što je Evropska unija predložila", kazao je Hil.

Dodao je da je, koliko je razumeo, Evropska unija pokušala da predloži neku vrstu kompromisne formule.

"Koliko sam shvatio na osnovu onoga što je gospodin Borelj rekao, oni pokušavaju da ustanove plan redosleda događaja. Pitanje Zajednice srpskih opština, pitanje većeg prostora Kosova za internacionalizaciju - pokušavaju da rade na postavljanju redosleda ovih elemenata. Dakle, moraćemo da vidimo kako sve ovo funkcioniše. Kao što sam rekao, to su zaista teški pregovori, ali mislim da je Srbija uradila svoj domaći zadatak i da se dobro pripremila", zaključio je Hil.