Hiseni: Kurti igra opasnu igru

hiseni
Izvor: Facebook

Bivši koordinator za dijalog sa Srbijom u vladi Avdulaha Hotija, Skender Hiseni, reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao da "na Kosovu ne može da postoji monoetnička zajednica opština", ocenivši da Kurti "igra" opasnu igru prenosi RTK.

"Još jedna 'igra reči' Aljbina Kurtija. Kao što se izveštava u medijima, kosovski premijer je danas izjavio: ’Na Kosovu ne možemo imati monoetničku zajednicu, a ne da stvaramo pokrajine koje dele građane’. Da li je to samo igra reči ili nešto drugo, ostaje da se vidi. Jer, on zna da čak ni zajednica ratifikovana u kosovskoj skupštini ne bi bila jednonacionalna, već multietnička, sa srpskom većinom. Postavlja se pitanje, možda Aljbin Kurti namerava da stvori na Kosovu nove opštine, sa većinom Bošnjaka, Turaka, Roma, Aškalija ili Egipćana i da ih pripoji zajednici opština sa srpskom većinom, kako bi ova zajednica postala više multietnička, što bi predstavljalo klasičnu podelu Kosova po etničkim linijama", rekao je Hiseni.

Hiseni je naglasio da je to opasna igra, čak i ako ostane samo na rečima.

"Srbija je u dijalogu sa Kosovom, istorijski (Rambuje, Beč), čak i u Briselu, tvrdila da je ’zaštitnik’ svih nealbanskih etničkih grupa na Kosovu", rekao je Hiseni i dodao da je prema ovoj Kurtijevoj "filozofiji" Кosovo monoetničko, jer je 90 odsto albansko!