Hiseni: Kurti odsustvom sa Samita lidera regiona u Tirani pokazuje da ne veruje u napredak Kosova

Zgjim Hiseni
Izvor: Reporteri

Predstavnik Socijaldemokratske partije Zgjim Hiseni smatra da je pogrešno što premijer Aljbin Kuri neće učestvovati na Samitu lidera Zapadnog Balakana 29. februara u Tirani, ukazujući da je tom odlukom pokazao da ne veruje u razvojne potencijale Kosova.

Hiseni je za ABC njuz naveo da je trebalo da Kurti bude deo Samita jer je to prilika da se ostvare brojni razvojni projekti i saradnja.

"Greška je ne učestvovati jer to pokazuje odsustvo glasa Kosova, a pored toga može doći do gubitka razvojnih projekata. Odsustvo ovakvih sastanaka takođe pokazuje nedostatak samopouzdanja u potencijal koji Kosovo ima. Danas nismo okupirani, danas imamo i odgovornost za mir u regionu. Srbija svakako ima svoju odgovornost, ali mi moramo da budemo posvećeni miru", rekao je Hiseni.

Smatra da je politika koju vode Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani umnogome naštetila Kosovu, dovodeći, pre svega, u pitanje odnos sa saveznicima.

Dodao je i da je njegova stranka protiv formiranja ZSO.

Tirana će 29. februara biti domaćin Samita lidera Zapadnog Balkana, na kojem će se razgovarati o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta EU. Učešće na sastanku najavila je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest mjeseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.