Hodža: Kosovo ne može u EU kao Ukrajina

Ljeart Hodža
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Ljeart Hodža smatra da su sve glasniji zahtevi kosovskih zvaničnika za ubrzano članstvo Kosova u NATO i EU posledica trenutne situacije u Ukrajini, ali dodaje da na putu ka EU ipak treba preduzimati konkretne korake.

"Mislim da je ta ideja zapravo zbog novonastale situacije u Ukrajini. Kad je reč o prijemu u UN, postoji strah da je neophodno proći kroz razne procedure i biroktratiju. Zbog toga se ide ka članstvu u NATO, kako bi se osguralo neko trajno rešenje, trajni mir. To bi bila garancija, jer znamo da su trupe NATO na Kosovu stacionirane više od 20 godina prema Rezoluciji UN", objašnjava Hodža za Kosovo onlajn.

Hodža dodaje da je slična situacija i za zahtevom Kosova za ubrzano članstvo u EU, jer je i Ukrajina zatražila prijem po hitnoj proceduri. Ipak mišljenja je da to nije adekvatna analogija.

"Situacija na Kosovu nije ni približno dramtična ili drastična kao u Ukrajini. Ka EU treba ići drugim putem, koji podrazumeva neke konkretne korake. Kad je o NATO reč, to je više bezbednosno pitanje i može se posmatrati kao obostrani interes i NATO i Kosova, ali i međunarodnih partnera i uopšte ostalih zemalja na Balkanu", zaključio je Hodža.