Ljeart Hodža: Stavovi Beograda i Prištine i dalje suprotstavljeni

Ljeart Hodža
Izvor: Kosovo Online

Teško je proceniti šta će se dalje dešavati u Briselu jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne iznosi svoj plan o Kosovu u javnosti dok premijer Kosova Avdulah Hoti, za razliku od predsednika Hašima Tačija, odbacuje mogućnost postizanja kompromisnog rešenja i zalaže za rešenje unutar Ustava Kosova što dodatno otežava ceo proces, izjavio je za Kosovo Onlajn politički analitičar iz Prištine Ljeart Hodža.

Hodža navodi da se nakon video samita nije očekivalo približavanje stavova između Kosova i Srbije i očekuje zajedničko angažovanje SAD i EU u nastavku dijaloga.

"Neke kockice su se složile da su SAD u EU zajedno u ovom procesu. Ukoliko ne bude tako i guraju svoje agende onda nije to dobro ni za Kosovo ni za Srbiju, a to pokazuju činjenice što se dijaloga i ekonomskih investicija tiče, jer mnogi sporazumi koji su potpisani nisu sprovedeni i implementitrani. Ukoliko SAD i EU ne rade na istoj agendi, prostora za dogovor ima veoma malo", ističe Hodža.

On smatra da će se uskoro odrediti novi datum sastanka delegacija Kosova i Srbije u Vašingtonu na zahtev specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Ričarda Grenela.

"Situacija je takva da dva najvažnija igrača dijaloga, predsednik Tači i predsednik Vučić, jedan je van igre totalno, a drugi nije u poziciji kakvoj je bio. Jeste, Vučić je na papiru jači, jer je izbore dobio ogromnom većinom, ali vidimo scene u Beogradu i sumnjam da ima taj legitimitet ako već ima političku moć da neki eventiualni sporazum postigne. Mi na Balkanu trebamo da znamo da je to Bela kuća, tu se agende ne prave danas za sutra, ako je jedan sastanak otkazan to će potrajati dok se dogovori sledeći termin. SAD nude ekonomske inicijative i to je njihov adut dok će EU verovatno da se bavi tehničkim stvarima", navodi Hodža.

Prema njegovim rečima, viznu liberalizaciju za građane Kosova ne treba povezivati sa dijalogom, jer je Kosovo ispunilo gotovo sve kriterijume i ako dobije zeleno svetlo za liberalizaciju to je zato što zaslužuje, a ne zbog ustupka koji u dijalogu Evropska unija pravi prema Kosovu.

"Ukoliko Kosovo dobije viznu liberalizaciju to će biti veliki plus za premijera Hotija i ovu kosovsku vladu", zaključuje Hodža.