Hoti: Neće biti novih sankcija za Kosovo, ideja EU nije da kažnjava

Afrim Hoti
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Afrim Hoti ocenjuje za Kosovo onlajn da ideja EU nije da kažnjava bilo koga, već da se izvrši pritisak na Srbiju i Kosovo kako bi se primenilo ono što je dogovoreno. On smatra da će se trenutna situacija - u kojoj su mnogi evropski projekti na Kosovu blokirani - nastaviti, ali ne misli da će biti drugog paketa sankcija za Kosovo.

Hoti podseća da se Kosovo već suočava sa nekim političkim merama od strane EU i da već postoje neke posledice tih mera. 

"Sa moje tačke gledišta, neće biti drugih sankcija, jer ideja EU nije da nekako kažnjava zemlje, naročito mlade zemlje, kao što je slučaj sa Kosovom. Kao ni drugu stranu. Mi ne vidimo EU sankcije prema Republici Srbiji niti prema političkom vođstvu u Srbiji. Ideja je kako izvršiti pritisak na obe strane u cilju primene onoga što je već dogovoreno: govorim o Ohridskom sporazumu i drugim sporazumima postignutim do sada između kosovskog premijera i srpskog predsednika", navodi Hoti. 

Ako do novih mera ipak dođe, naravno da bi bilo posledica za građane Kosova, smatra naš sagovornik.

"Šta god EU odluči, naravno da će uticati na građane, i na političke lidere obe zemlje. Ali najosetljiviji efekti će pasti na građane obe zemlje. Daću vam primer, postoje projekti koji su počeli pre političkih mera EU. I oni su i dalje obustavljeni zbog političkih prepreka i neslaganja koje kosovska vlada pokazuje prema vlastima EU. U vezi sa tim, ne vidimo nikakvu vrstu primene projekata, govorim o velikim projektima koji je EU nameravala da sprovede", objašnjava. 

Prema njegovim rečima, EU nema mehanizam da nametne neke odluke bilo kojoj zemlji. 

"Ne samo EU, nego i zemlje bilateralno, ne mogu da nametnu. Sve što mogu da urade je da izvrše neku vrstu pritiska ili da iskoriste bilateralne odnose, naročito zemlje sa kojima ste u savezničkim odnosima. Govorim o Nemačkoj i Kosovu, ili Francuskoj i Kosovu ili UK i Kosovu. Ali to nije stvarni mehanizam za preduzimanje akcija ili za zaustavljanje nekih odluka", zaključuje Hoti.