Hoti: Potrebno otvoriti Jarinje i Brnjak i raditi na normalizaciji života građana na severu

Avdulah Hoti
Izvor: Reporteri

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdulah Hoti poručio je da je potrebno da se što pre normalizuje život grđana na severu Kosova nakon incidenta u Banjskoj, kao i da se otvore administrativni prelazi Jarinje i Brnjak koji su od nedelje zatvoreni za ulazak iz Srbije.

Hoti u obajvi na Fejsbuku ističe da je važno uspostaviti blisku komunikaciju sa srpskom zajednicom na svakom lokalitetu preko lokalnih saveta kako bi "bili informisani i kako bi se uverili da će imati neophodnu zaštitu".

"Prema tamošnjim građanima imamo obavezu da stvorimo bezbedno okruženje da decu šalju u školu, ispunjavaju porodične i radne obaveze i slobodno se kreću.  Granične tačke treba što pre otvoriti i saobraćaj normalizovati, ali i obezbediti potpuni nadzor granične linije od strane Kfora", navodi Hoti.

Dodaje da istrage kosovskih institucija u vezi sa incidentom od 24. septembra moraju biti veoma profesionalne i pažljive, kao i u bliskoj saradnji sa međunarodnim bezbednosnim institucijama koje se nalaze na Kosovu.

Takođe, Hoti napominje da istragu treba proširiti i na Srbiju.