Hoti: Red i mir u vezi sa reciprocitetom da obezbede kosovske institucije, nema potrebe za Kforom

Avdulah Hoti
Izvor: Reporteri

Bivši premijer Kosova i poslanik DSK Avdulah Hoti izjavio je da kosovske institucije treba da uspostave red i mir u vezi sa sprovođenjem reciprociteta na registarske tablice i da u tom smislu ne vidi potrebu angažovanja Kfora, prenosi Reporteri. 

"Nadamo se da će akcije biti usaglašene sa našim međunarodnim partnerima, da će se u tom delu Kosova održati red i mir, da neće biti potrebe da se Kfor angažuje na tom delu. Red i mir se održavaju i uspostavljaju kroz institucije Kosova, Kosovsku policiju i druga tela", rekao je Hoti.

Hoti je u intervjuu za Kosovo pres kritikovao vladu Aljbina Kurtija zbog nedostatka socijalnog dijaloga sa sindikatom obrazovanja koji štrajkuje, a čiji su, kako kaže, zahtevi razumni i nisu preveliki, kao i da vlada može da ih ispuni bez bojazni da će naneeti štetu kosovskom budžetu. 

"Nedostatak socijalnog dijaloga je već neko vreme doveo do ovakve situacije. Zahtevi (sindikata) nisu preveliki. Ono što je najvažnije jeste da su prihodi budžeta dobri, uglavnom zbog visoke inflacije, povećanja budžetskih prihoda od poreza, tako da je budžetu potpuno pristupačno da izađe u susret ovom zahtevu", rekao je Hoti povodom zahteva sindikata o isplati dodatnih 100 evra mesečno na zarade zaposlenih. 

Prema njegovim rečima, zahtevi sindikata su razumni jer bez ikakvog razloga kasni zakon o platama i sve što bi vlada trebalo da uradi jeste da na kraju razmotri, razgovara sa relevantnim sindikatima, sa raznim interesnim grupama i nastavi sa usvajanjem tog zakona. 

Povodom paketa koji je donela vlada zbog inflacije, Hoti smatra da su te mere zakasnele i neadekvatne.