Hovenijer: Kosovo da što pre podnese nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da Vlada Kosova treba što pre da zatraži mišljenje Ustavnog suda o nacrtu statuta za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Juronjuz Albanija.

"Na ovaj način bi Kosovo imalo značajnu korist. Dobiće odgovor da li je dokument ustavan ili ne, da li ima ZSO izvršne nadležnosti ili ne. Smatramo da samo sud može da da tu ocenu. Tako nešto će stvoriti drugačiju dinamiku i odraziće posvećenost Kosova ispunjavanju obaveza”, rekao je Hovenijer tokom razgovora sa novinarima u ambasadi u Prištini.

Ambasador je rekao da treba razgovarati o načinu sprovođenja uredbe Centralne banke Kosova (CBK) koja definiše evro kao jedinu valutu za gotovinska plaćanja.

Dijalog, kaže, možda nije najprikladnija forma za razgovor o unutrašnjim pitanjima Kosova, ali treba pregovarati o pitanju dinara, jer se Kosovo obavezalo da će štititi manjinske zajednice.

Ponovio je da SAD ne osporavaju odgovornost i autoritet CBK, niti štite dinar, već su zabrinute zbog načina sprovođenja uredbe.

"To ima direktan uticaj na pojedince koji su najugroženiji", naglasio je Hovenier, navodeći primer jednog 70-ogodišnjaka koji je navikao da ide u banku da podiže penziju.

Naveo je i da Srbija ne treba da ima "veto" na način na koji se nudi pomoć, ali i ponovio da o ovom pitanju treba razgovarati.

Upitan šta bi moglo da bude ugroženo narušavanjem partnerstva između SAD i Kosova, on je rekao da su SAD više nego ikada posvećene narodu Kosova, ali da to ne znači da će svaka kosovska vlada dobiti podršku za odluke koje sprovodi.

"Ako su ta rešenja u skladu sa našom vizijom, mi ćemo ih podržati, ali ako vidimo da ometaju naše ciljeve, bićemo kritični“, rekao je Hovenijer.

Na pitanje da li postoji mogućnost organizovanja međunarodne konferencije kada je reč o sporazumima Kosova i Srbije, odgovorio je da postoji dobar sporazum, postignut pre skoro godinu dana (u Ohridu).

Hovenijer je podsetio da SAD i Evropska unija smatraju da je sporazum obavezujući za obe strane, a sve što je sada potrebno je spremnost da se radi na njegovoj primeni.