Hovenijer: Kosovo kupilo "bajraktare" od Turske koja je NATO saveznik, nemamo prigovor

kurti_i_mehaj
Izvor: Fejsbuk

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, komentarišući to što je Kosovo nedavno kupilo turske dronove "barjaktar", izjavio je da SAD nemaju primedbu na ono što Kosovo uradi kako bi razvilo kapacitete u skladu sa tranzicionim planom za KBS koji ispunjava ciljeve saradnje sa NATO-om, prenosi Reporteri.

Hovenijer je u razgovoru sa novinarima ukazao da je Kosovo "barjaktare" kupilo od Turske koja je NATO saveznik.

"SAD rade sa Turskom, imao sam zadovoljstvo da služim u Turskoj. Pozdravljamo da Kosovo kupuje vojnu opremu iz SAD, prodali smo neku opremu Kosovu i nastavićemo da je prodajemo. Šta god da preduzme Kosovo da razvije kapacitete na način koji je u skladu sa tranzicionim planom i koji ispunjava ciljeve saradnje sa NATO-om, nemamo ništa protiv", rekao je Hovenijer.

Kako je naveo, pre pet godina SAD su podržale odluku Vlade da počne sa sprovođenjem desetogodišnjeg prelaznog plana koji bi trebalo da rezultira multietničkim sngama teritorijalne odbrane koje bi bile operativne sa NATO.

"Pružali smo kontinuiranu podršku, obezbedili smo obuku, vežbe, prodali smo opremu i posvećeni smo tome da nastavimo", rekao je američki ambasador.