Ibrahimi: Kurti će lako formirati vladu, teži zadatak izbor predsednika

Iljir Ibrahimi
Izvor: TV Kljan Kosova

Politički analitičar Iljir Ibrahimi smatra da Aljbinu Kurtiju neće biti teško da formira vladu čak i bez ikakve koalicije, dok ga težak zadatak očekuje povodom izbora predsednika, jer je neophodno da napravi širok dogovor sa svim političkim akterima na Kosovu, prenosi Kljan Kosova.

Ibrahimi upozorava na kvalifikovanu većinu neophodnu za izbor predsednika Kosova.

"Ključna stvar koja se mora prevazići je izbor predsednika za koji je neophodno 80 glasova. Čuli smo izjave političkih partija da neće sukobe i sučeljavanja po pitanju izbora predsednika. Kurti će kao pobednik morati da sedne sa političkim strankama i razgovara, jer parlamentarnu demokratiju karakterišu diskusija, kompromis i zajednički rad. Mora to da uradi, kako bi osigurao 'magični' broj od 80 poslanika. Po pitanju formiranja koalicije za formiranje vlade, pošto je potrebno 60 glasova, verujem da će to biti  lako, jer smo već videli neke od manjinskih partije da žele da podrže vladu Kurtija", ocenjuje Ibrahimi.

On upozorava da osvojena ubedljiva većina Samoopredeljenja na izborima, ništa neće značiti za političku stabilnost, ukoliko Kurti ne obezbedi podršku 80 poslanika za izbor predsednika Kosova.

"Osvojena većina Samoopredeljenja  ne znači da treba autoritarno odlučivati posebno po važnom pitanju izbora predsednika Kosova. Nemamo luksuz i nije trenutak da političke sukobe u situaciji kada smo u sred pandemije, ekonomske krize i međunarodnog pritiska za nastavak dijaloga, zaključuje Ibrahimi.