Janjić i Peci: Dijalog mrtav do posle izbora u EU i SAD

Briselski dijalog Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od februara prošle godine, kao i razgovori na visokom nivou između dve strane su "klinički mrtvi", saglasni su analitičari Ljuljzim Peci i Dušan Janjić. Kako ističu napredak u dijalogu može se očekivati tek nakon izbora u EU i SAD, piše Radio Slobodna Evropa.

Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić održali su u Briselu sastanke, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, poslednji put u oktobru prošle godine, a ove nedelje je navršena godina dana od usaglašavanja mape puta za sprovođenje sporazuma, postignutog u februaru 2023. godine.

Uprkos postignutom dogovoru, strane izražavaju zamerke ili na način implementacije ili na neke tačke sporazuma, koji, između ostalog, zahteva dobrosusedske odnose, međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali ne i međusobno priznanje.

Analitičar Ljuljzim Peci, iz Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike, ocenjuje da je sporazum "klinički mrtav".

Za to su, kako kaže, zaslužni suprotni stavovi učesnika u dijalogu i nedostatak volje da krenu dalje u njegovom sprovođenju.

"Štaviše strane su stvorile takve situacije koje čine sporazum nevažećim", rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Podseća na postavljanje albanskih gradonačelnika u kancelarije opština sa srpskom većinom na severu Kosova prošlog proleća, kao i na sukob u Banjskoj prošlog septembra, ukazujući da dijalog ne samo da stagnira, već postoji opasnost od novih sukoba na terenu.

"Sada smo na tački koja, osim što je čvor, ima mogućnost da bude praćena sporadičnim sukobima na terenu. Tu leži najveći rizik u nesprovođenju ovog sporazuma", zaključio Peci.

Ispred Foruma za etničke odnose u Beogradu Dušan Janjić, takođe, ističe da je dijalog mrtav i da se "ne zna se kako će se ova situacija časno završiti".

"Brisel i tamošnja kancelarija su pretvoreni u poštanske sandučiće. Političari, glavni pregovarači ne idu tamo, ali šalju svoje zamene da razgovaraju", naveo je Janjić.

Janjić podseća i da je Evropska unija na pragu izbora te ocenjuje da će do kraja tog procesa njena posrednička uloga u dijalogu Kosova i Srbije biti slaba.

Prema njegovim rečima, "ne treba se čuditi" ako se trenutna situacija "pretvori u oružani sukob".

"U ovom trenutku, srećom, imamo tu svest među Amerikancima i u Natou da ovu situaciju treba umiriti. Za to imaju potpuno slobodne ruke i mislim da to rade uspešno", kaže Janjić.

Dan ranije, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije poručio je građanima Kosova da ne brinu o mogućim napadima, jer je misija Natoa na Kosovu spremna da učini, kako je rekao, pravu stvar.

Oba sagovornika RSE smatraju da bi pozitivan rezultat u normalizaciji kosovsko-srpskih odnosa eventualno mogao biti postignut krajem ove ili početkom sledeće godine.

Janjić kaže i da bi nakon izbora za EU ​​i imenovanja novih evropskih posrednika u dijalogu Kosova i Srbije moglo doći do novih napora da se pregovori ožive.

On kaže da bi EU, uz pomoć SAD, trebalo da krajem ove godine organizuje konferenciju za Kosovo i Srbiju, nalik Dejtonskoj konferenciji 1995. godine, kojom je okončan rat u BiH.