Jovanović: Pravi pregovori o Kosovu kad Zapad prihvati činjenicu da eksperiment nije uspeo

vladislav-jovanovic
Izvor: N1 Info

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović izjavio je za Kosovo Onlajn da je spekulacija da će predstavnik Rusije prisustvovati sastanku delegacije Beograda i Prištine u Parizu, o čemu govore pojedini albanski mediji, najverovatnije proizašla iz ranije inicijative francuskog predsednika Emanuela Makrona za sastanak povodom Kosova.

"Mislim da je tada bilo planirano da predsednik Kosova i predsednik Srbije Aleksandar Vučić budu tamo, ali taj sastanak nije održan, tako da je to moguće proizvelo spekulaciju da bi i Rusi tamo mogli da budu pozvani. Makron je u to doba bio nešto bliži u kontaktima sa Rusima nego što je sada, ali ne verujem da je trenutak bio zreo da se Rusija uključi“, rekao je Jovanović.

On je ukazao da je stav Rusije principijelan, i oni podržavaju dijalog i sve ono na šta Srbija bude pristala.

"Ali, oni istovremeno, i paralelno s tim, naglašavaju i značaj i vrednost Rezolucije 1244 koja Rusiji i Kini obezbeđuje konačnu reč u Savetu bezbednosti. Verujem da to nije slučajno i da je to neka vrsta zadržavanja nekih razmišljanja u Srbiji da bi taj budući kompromis mogao da bude i nešto što je i manje od Rezolucije 1244“, ukazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, situacija sa Kosovom se dolaskom nove administracije u Americi sada zagreva, posebno sa prvim najavnim znacima da bi SAD ovog puta bile još energičnije u pokušaju nametanja svršenih činjenica na Kosovu, pre svega Srbiji, a onda i članovima Saveta bezbednosti.

"Pitanje je samo koliko bi takva politička ofanziva mogla da naiđe na odgovarajući prijem u Srbiji, što je teško verovati, a još manje da bi to moglo da ukloni ključnu prepreku u Savetu bezbednosti, da Kina i Rusija prihvate svršeni čin“, kaže Jovanović.

Nekadašnji diplomata smatra da predstoji nepredvidljiva politička budućnost u kraćem i srednjem roku s još manje predvidivim posledicama.

"Ne predviđam da bi bilo kakve promene u konačnom cilju mogle da se ostvare u tekućoj i predstojećoj političkoj aktivnosti Zapada prema nama u odnosu na Kosovo. To bi mogla da bude neka vrsta uvoda iza koga bi mogli da nastupe pravi pregovori, koji bi označavali i kraj maksimalnog očekivanja Amerike u vezi sa Kosovom i početak vraćanja teme Kosova u realne okvire. Da se kaže da eksperiment sa pretvaranjem jedne nacionalne manjine u državu ne funkcioniše, da nije uspeo i da treba da se vratimo realnijim, principijelnijim i prihvatljivijim rešenjima i za međunarodnu zajednicu i za Srbiju“, zaključio je Jovanović.

Volkov
07. April 2021.
Bas tako gospodine Jovanovicu, a to vreme polako dolazi. U medjuvremenu je sloga medju srbima vise nego potrebna.
Ljatif
07. April 2021.
Slozili se srbi
deni
07. April 2021.
sloga je mogla mnogo ranije biti, sada je kosovo nezavisna drzava i samo dobre komsije i ka buducnosti za nasu decu.
Lio
07. April 2021.
Bravo republika Kosova
Bole zemunac
07. April 2021.
Taj film da naduvani zapad prizna da je nesto pogresio cemo jos dugo cekati. Najverovatnije ce Kosovsko pitanje zbog toga jos dugo ostati nereseno. Srbija ne moze da prizna Kosovo i da hoce, jer je kolevka nase istorije. Sa druge strane ne vidim nacin na koji bi Kosovo postalo uclanjeno u UN. Bojim se da ce se Kosmet morati vratiti na isti nacin kako je i oteto. Nadam se naravno da gresim.
lipi pipi
07. April 2021.
o serbski narod isti ste sanjate kolki hocete nikad vise na kosovo tacka kako bre mozete da mislite da 2 miliona i dvesto albanci sto zive na kosovo mislite da serbi opet pitaju ppffff nemojte da sanjate sad je red doline presevo i sangjak posle nish nas duhovni grad posle magjaria u vojvodine sa hervatima do zemuna onda je realitet kako je bio kad ste dosli iz karpate na balkan beogradski pasaluk
Vesna
07. April 2021.
U medjuvremenu Srbija jaca ekonomski, sa time naravno i vojno. Ali sve to nije dovoljno ako nemamo ledja Rusije i Kine, ali i drugih aktera , koje globalno napreduje i stavljaju zapad u drugi plan.
Mark
07. April 2021.
a sto mora srbija da prizna kosovo !!!
ne mora, kosovo je nezavisna drzava za to je kriv milosevic, srbija je otela kosovo 1913 g.
srbi to znaju. al zna i zapad ....
pozzz za komsije
Nostradamus
07. April 2021.
Da bi zapad to sto pre priznao, treba jos agresivnije voditi politiku odpriznanja. Srbiji treba da jedna zapadna zemlja to napokon uradi i sa time pokrene talas osecaja da je eksperiment Kosova propao.
Rat i Mir
07. April 2021.
Ovde ne treba biti Diplomata, ovde je potrebno uključiti kodeks morala i časti koji u zemljama zapadnog Balkana hteli mi to priznati ili ne, ne postoji ...

Greške koje su počinjene u prošlosti, iste postoje u sadašnjosti, ali iste neće se ponoviti u budućnosti.

Sudbina balkanskih naroda u perspektivi nije ružičasta, tako da pitanje je vremena kada će manjine nestati u svim zemljama zapadnog Balkana, posle čega sledi neminovan nestanak i većina.

Ovde će samo Veliki profitirati. Mali balkanski narodi koji žive od milosti velikih nemaju Šta da očekuju ukoliko sami sebe ne izmene.

Na danoj etapi mi po smatramo eksperiment kako manjine nestaju uz prisustvo celog Sveta ...
Albanci, srpski ocigledno nemate pojma, al znate engleski
07. April 2021.
Kosovo remains one of the poorest areas of Europe, with as much as 45% of the population living below the official poverty line, and 17% being extremely poor according to the World Bank.
Vladimir
07. April 2021.
Od njihove nazovi drzavnosti nema nista, to je zapad vec uvideo, ali ne zna kako da se izvuce iz kosmara kojeg su sami stvorili i koji ih skupo kosta? Kosovo bez njihove ekonomski pomoci bi momentalno propalo. Srbija zato treba svom snagom obnoviti kampanju odpriznanja i napraviti im jos gori kosmar. A kada se zapad bude probudio iz dubokog sna bice Srbiji mnogo lakse. Samo slozno i polako. 😉
Poslednji Janjičar
07. April 2021.
Totalno pogrešno tumačite stvari. Ako svi Mi ne pronađemo zajednički jezik, svakako da ga nećemo pronaći, za nas nastupa najgori mogući scenario. 2140 prenesite potomcima da ćete svi biti manjina.