Kadrijaj: Zdravstveni sektor na Kosovu nikada nije bio u gorem stanju

Time Kadrijaj
Izvor: Ekonomia Online

Zamenica Alijnse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kaže da kosovskoj vladi i premijeru Aljbinu Kurtiju nije prioritet da razvija bilo koji sektor, pa ni zdravstveni, već da na visoke funkcije imenuje partijske aktiviste, prenosi Reporteri.

Kadrijaj je ovo rekla povodom imenovanja Arbena Vitie na mesto ministra zdravlja po treći put.

„Zdravstveni sektor na Kosovu nikada nije bio u gorem stanju. Arben Vitia napustio je mesto ministra zdravlja kada je zdravstvo bilo u haosu, da bi se kandidovao za političku funkciju. Nažalost, Ministarstvo zdravlja je nekoliko meseci bilo bez ministra a Vitia se sad vratio i to po treći put. U Kurtijevoj vladi možete naći osobu koja je tri puta bila ministar zdravlja, a nema ni tri uspeha”, rekla je Kadrijaj.

Ona je dodala da situacija na odeljenjima Univerzitetskog kliničkog centra Kosova nije dobra.

“Pristup vladajuće stranke je otišao toliko daleko da se aktivnosti zdravstvenih radnika detaljno prate na društvenim mrežama a zatim se pozivaju telefonom da uklone svoje objave i komentare”, kaže Kadrijaj.

Ona dodaje da zbog takve situacije ispaštaju i građani i pacijenti i da veliki broj zdravstvenih radnika napušta Kosovo.

“Imamo kašnjenje zdravstvenih usluga, lista čekanja je duga, nedostaju esencijalni lekovi. Ako se ovakva situacija nastavi, neće biti novih zapošljavanja već će i zapošljeni u zdravstvu da napuste sistem i pređu u privatni ili odu u inostranstvo“, kaže Kadrijaj.