Kancelarija za KiM: Natpis UČK na ogradi porodične kuće Filipovića u Suvom Dolu 

Grafiti UČK na srpskoj kući u Suvom Dolu
Izvor: Kancelarija za KiM

Na ogradi porodične kuće Ilije Filipovića u multietničkom selu Suvi Do, u opštini Lipljan, ispisan je crnim slovima natpis UČK što je uznemirilo i tu i ostale srpske porodice koje žive u ovom kraju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Time je, kako ocenjuje, nastavljen crni niz pretnji i provokacija od strane albanskih ekstremista i huligana čije su mete Srbi na Kosovu. 

"Od početka prošle godine ovo je ukupno 20. prijavljeni slučaj ispisivanja grafita ozloglašene terorističke organizacije na srpskim školama, kućama, vrtićima, pa se svakako ne može posmatrati kao izolovani slučaj već plansko i osmišljeno zastrašivanje i uznemiravanje Srba sa ciljem da se proteraju sa prostora Kosova i Metohije", navodi Kancelarija za KiM. 

Kancelarija za KiM saopštava da taj incident dolazi u danu kada su na prostoru Kosova pojačane tenzije i uznemirenost srpskog naroda zbog jednostranih odluka prištinskih vlasti u vezi sa KM registarskim tablicama. 

"Jednostrani politički potezi albanskih vlasti upereni protiv Srba na KiM direktno podstiču otvoreno iskazivanje mržnje i netrpeljivosti i izazivaju incidente na terenu. Zato zahtevamo od nadležnih institucija da se u najbržem roku izvršioci ovog zlodela privredu pravdi i adekvatno kazne i da se obezbedi civilizovani život za sve Srbe na prostoru KiM, ali i da se bezbednost podigne na viši nivo, posebno u mešovitim sredinama", zaključuje Kancelarija za KiM.