Karabregu: ZSO bi bila smrt za "najživlju balkansku liberalnu demokratiju" Aljbina Kurtija

Gent Karabegu
Izvor: RTK

"Jednonacionalna zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu značila bi sporu smrt najživlje liberalne demokratije Zapadnog Balkana, odnosno Kosova", napisao je u autorskom tekstu predavač na američkom Djuk Univerzitetu Gent Karabregu, pprenosi RTK.

Karabregu smatra da bi takva zajednica bila varijanta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini na teritoriji Kosova.

„Dakle, to bi novonastalo Kosovo učinilo nefunkcionalnom državom koju kontroliše Beograd, i tako posejalo seme novog rata na Balkanu. Dakle, krajnje desničarska vlada u Beogradu traži takvu zajednicu, a ne srpska zajednica na Kosovu. Takvo jedninacionalno udruženje nenamerno bi promovisalo globalnu agendu alternativne desnice, podržavajući ideju etnokratije, a protiv multikulturalne liberalne demokratije. Verujem da nam ovo nije potrebno u osetljivom geopolitičkom trenutku kakav je naš, kada je liberalna demokratija već pod velikim pritiskom širom sveta“, ocenio je Karabregu.

On je naveo kako pregovarački proces o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ulazi u kritičnu fazu, kada međunarodna zajednica treba dvaput da razmisli, pre nego što pokuša da "zabije etnokratska udruženja u grlo kosovskog rukovodstva".

„Potpuno je nerazumno vršiti pritisak na popularnog, istinski proevropskog i socijaldemokratskog lidera kakav je premijer Aljbin Kurti da ispuni nepravedne zahteve Beograda. Umesto toga, trebalo bi izvršiti međunarodni pritisak na vladu Srbije da prizna državnost Kosova. Ovo je jedini održivi put ka dugoročnom miru na Balkanu“, smatra Karabregu.