Kasoli; Kurti "pere ruke" od ZSO, kao Pontije Pilat od Isusa Hrista

Afrim Kasoli
Izvor: Ekonomia Online

Krajnje kontradiktoran stav Aljbina Kurtija u odnosu na nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji je pripremila Evropska unija uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, za bivšeg poslanika pokreta Samoopredeljenje Afrima Kasolija znači samo jedno – da Vlada nije protiv ZSO, već protiv preuzimanja odgovornosti za uspostavljanje tog mehanizma, piše Albanijan post.

"Traži drugog glumca koji će preuzeti ovaj teret. Da bi Kurti mogao da se opravda pred javnošću", tvrdi Kasoli.

Zbog takvih stavova, Kasoli Kurtija upoređuje sa Pontijom Pilatom koji je "oprao ruke" tokom suđenja Isusu Hristu i to tako što je pored njega izveo i lopova Varavu i upitao narod kome žele da oproste, a narod je izabrao Varavu.

"Svrha Kurtijevih odiseja je da opere ruke kao Pontije Pilat. Kurti je na indirektan način javno tražio od predsednice Vjose Osmani tako nešto, ali ona očigledno nije prihvatila da igra tu ulogu", kazao je Kasoli.

Da će Kurti formirati Zajednicu, kao što je dao zemljište manastiru Visoki Dečani, smatra univerzitetski profesor Dritero Arifi koji dodaje da u ovoj fazi Kurti želi da kupi vreme do sledećih izbora.

"Samoopredeljenje, kada budu sledeći vanredni ili redovni izbori, želi da ima moćnu kartu u ruci da kaže građanima 'nismo prihvatili nacrt statuta', na neki način populistička politika, jer onog trenutka kada dođu na vlast, u drugom mandatu sprovešće sve što je dogovoreno u Briselu", kazao je Arifi za Albanijan post.

Arifi se priseća vremena kada je Kurti prihvatio nacrt modernog evropskog statuta, ističući da je u toj fazi izvršna vlast "bila na sedmom nebu i veličala sebe".

"Pa, u poslednje vreme postoji jako odbijanje da mi ne prihvatamo 'nepapir', pa imamo posla sa kontradikcijom, to pokazuje da imamo posla sa tinejdžerskom, neukom, nezrelom i nepromišljenom Vladom", kazao je Arifi.