Keljmendi: Nema napretka u dijalogu između Srbije i Kosova bez posredstva SAD

Muhamet Keljmendi
Izvor: Bota Sot

Univerzitetski profesor Muhamet Keljmendi ocenio je da bez uključivanja SAD u proces dijaloga između Srbije i Kosova neće biti ni konačnog dogovora između dve strane, ističući da sa posrednicima EU Boreljom i Lajčakom nikada neće doći do konačanog sporazuma uz međusobno priznanje, prenosi Gazeta Blic.

"Dijalog koji vodi EU i podržavaju SAD neće propasti ako SAD preuzmu vođstvo. Naravno, SAD će postepeno preuzimati i voditi dijalog između Kosova i Srbije. Bez SAD, nema sporazuma o međusobnom priznavanju. Već dugo vidimo da sa Boreljom i Lajčakom nikada nećemo imati konačan dogovor sa obostranim priznanjem. Bez SAD ovaj dijalog ne funkcioniše i konačan dogovor se ne postiže. Pogotovo kada de fakto, dijalog vode dva političara, koji ne priznaju nezavisnu i suverenu državu Kosovo", rekao je Keljmendi.

Smatra da su evropski izaslanici Boorelj i Lajčak protiv toga da Kosovo bude suverena država i da nema objašnjenja kako takav njihov stav tolerišu ostale evropske države.

"Obojica ova EU političara su za srpsku državu i protiv suverene države Kosovo. Kako ih tolerišu Nemačka, Austrija, Italija, Francuska, Holandija... nema objašnjenja. Međutim, bez uklanjanja njih sa ovakvih posredničkih pozicija, nikada neće biti dijaloga i dogovora sa obostranim priznavanjem. De fakto to zna i američka administracija", ukazao je on.

Ističe da administracija SAD za sada radi na tome da EU ima dominatnu ulogu u dijalogu, koju će Vašington postepeno preuzeti.

"Međutim, bez Vašingtona nema dijaloga", zaključio je Keljmendi.