Koci: Dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku, potrebna promena formata

Meljazim Koci
Izvor: Teve1

Medijski konsultant u Prištini Meljazim Koci izjavio je za ABC njuz da je dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku i da je šteta što još nema načina da se dođe do rešenja, dodajući da je potrebna promena tog formata, kako bi se dijalog "izvukao iz krize".

Uz ocenu da je Srbija, od postizanja Ohridskog sporazuma, jasno stavila do znanja da za njega nije zainteresovana, Koci kaže da je iznenađujuće - zašto kosovska strana nije zainteresovana za taj sporazum.

"U pravu ste kada kažete da je dijalog u krizi. Format koji EU vodi preko Miroslava Lajčaka i Đuzepa Borelja nije na dobrom putu, pošto izgleda da Srbija tako nešto ne želi, a Kosovo mora da učini više da ne bi ostavilo prostor za izgovore da Beograd ima prednost i da time potkopa dogovor. Predlog Edija Rame o međunarodnoj konferenciji nije primeren, ali je potrebna promena formata, u kojem bi Emanuel Makron, Olaf Šolc i SAD sa Velikom Britanijom mogli da izvuku dijalog iz krize", objašanjva Koci.

Dodaje da bi se srpska strana protivila formatu koji bi mogao da bude povoljan za Kosovo, jer bi bile uključene SAD.

"Kosovska strana treba da podrži uključivanje Šolca i Makrona, kao i visokog američkog zvaničnika, možda Blinkena, pošto je Srbija zatražila podršku Rusije. Ako se tako nešto ne uradi, ne verujem da ćemo imati bilo kakve šanse da dođemo do rešenja, pošto u okviru EU još uvek ima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, tako da nam je teško da napredujemo u tome pravcu, jer će EU zadržati neutralnu poziciju“, pojasnio je Koci.

On je naveo i da je dolazak američke delegacije u Prištinu, koju čine uglavnom predstavnici Pentagona, važna poruka za Kosovo.

"U nedelju će doći visoka delegacija iz SAD i ne verujem da je to obična poseta. Mislim da oni dolaze na Kosovo zbog bezbednosnih pitanja. Nisu mislili da bi situacija na Kosovu mogla da eskalira i mislim da će njihova poruka biti da Kosovo bude oprezno i da ne stvara povod Srbiji za eskalaciju situacije“, zaključio je Koci.