Keljmendi: Osnivanje ZSO pogubno za Kosovo

Muhamet Keljmendi
Izvor: Bota Sot

Analitičar Muhamed Keljmendi kaže da je osnivanje Zajednoce srpskih opština pogubno za Kosovo, piše Gazeta blic.

Keljmendi je tako prokomentarisao izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Džejmsa O'Brajena koji je rekao da je Kosovo obećalo da će osnovati ZSO i da će SAD učiniti sve da to obećanje ispuni.

"Zajednica srpskih opština na Kosovu je pogubna za Kosovo. Nije bitno ko šta kaže i na osnovu čega će se ona organizovati na Kosovu. Piština i Tirana treba da se zalažu protiv ovog velikog zla izvlačenjem granica između Albanaca i Srba na nacionalnoj, ekonomskoj i istorijskoj osnovi. Za Albance, Trepča, Mitrovica kao ujedinjeni grad i jezero Gazivode, na severu, na zapadu su od vitalnog značaja za Preševo. Neostvarivanje ove granične linije sa srpskom državom, već izgradnja ZSO, u suprotnosti je sa albansko-srpskim odnosima koji su bili zaoštreni, pre rata“, izjavio je KeljmendI.

Dodao je da nije bitno šta izjavljuju O'Brien i Lajčak jer će kako navodi "sa ZSO postojati kriminalni i teroristički pokreti unutar Kosova".

„Sa ZSO unutar Kosova biće kriminalnih i terorističkih pokreta kao u Banjskoj. Nije bitno šta je, izjavljuje O' Brien, Stano, Eskobar, Borelj, Lajčak, ili šta god dolazi iz centara poput Berlina, Pariza, Londona ili Vašingtona, ZSO na Kosovu je podložna „srpskom svetu ", rekao je Keljmendi.