Kleving: Mnogo grešaka u vezi sa Savetom Evrope, najveća odgovornost na Vladi Kosova

Konard Kleving
Izvor: DW

Istoričar i stručnjak za Balkan Konrad Kleving smatra da je Kosovo napravilo mnogo grešaka zbog kojih se nije našlo na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope među kojima je, kako kaže za Dojče vele, to što ni prethodne, ali ni aktuelna vlast nisu napravile nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

"Kosovo je napravilo mnogo grešaka. Prva je zasnovana na činjenici da će zapadni partneri Kosova, gledajući srpsku politiku, utrti put za članstvo u Savetu Evrope. Pogrešno se mislilo da će tri velike sile EU pomoći u poslednjem trenutku", kazao je Kleving.

Kao drugu grešku, Kleving navodi to što ni sadašnja, a ni prethodna vlast nisu izradile plan za Zajednicu opština nakon odluke Ustavnog suda 2015.

"Misliti da će se ovo pitanje rešiti samo od sebe je naivno i velika politička greška. To je zapadnim akterima – od Lajčaka do lidera u Berlinu, Parizu i Rimu – dalo prostor da intervenišu. Preduslov da se Lajčakov plan bez daljih pregovora sa i na Kosovu podnese Ustavnom sudu bila je intervencija koja zaslužuje kritiku. Pismo trojice lidera Kurtiju od 15. maja takođe je bilo veoma oštro. Da je Vlada reagovala ranije, ovo se moglo izbeći", uveren je on.

Treća greška je, kako kaže Kleving, to što su akcije Ministarstva spoljnih poslova usledile prekasno i bez mnogo sadržaja.

"Neshvatljivo je kako se moglo poverovati da će se u poslednjem trenutku Nemačka, Francuska ili Italija i sve zemlje Kvinte predomisliti i prihvatiti još uvek nedovršen plan poput onog FES fondacije", naglašava.

Na pitanje ko je odgovoran, Kleving kaže da Ustav Kosova kaže da predsednik vodi spoljnu politiku, a da vlada predlaže i sprovodi spoljnu politiku.

Dodaje da Skupština nadgleda spoljnu i bezbednosnu politiku.

"Loš je znak što predsednica, prema njenoj izjavi, nije konsultovana o važnom koraku šefice diplomatije. Loš je znak i to što vladajuća većina u parlamentu ima malo međunarodne ekspertize. Ali jasno je: glavna odgovornost za nedostatak pripreme plana za Zajednicu opština i za loše predstavljanje stavova partnerima leži na Vladi. Dakle, Ministarstvu spoljnih poslova i premijeru. Ako su spoljni savetnici dali doprinos, može se reći da nisu dobro uradili posao. Ali glavna odgovornost za loš rezultat leži na Vladi", kazao je.

Na pitanje da prokomentariše to što se Ričard Grenel posebno zahvalio Đorđi Meloni na pismu koje su šefovi vlada uputili Kurtiju, Kleving kaže da ne želi da komentariše motive Grenela, ali da se mora razmisliti o tome koliko je opasno za evropske vlade i vlade malih zemalja da ne brinu o turbulencijama i nepredvidivosti koje bi eventualna pobeda Trampa na jesen mogla da unese u međunarodne odnose.

Komentarišući to što Aljbin Kurti razmatra mogućnost vanrednih izbora, Kleving kaže da ako Kurti odlučno sledi taj cilj verovatno je siguran da on i njegova stranka mogu dobiti podršku birača, posebno u slabljenju srpskih institucija na severu i po pitanjima poput zabrane srpske valute širom Kosova.

"Na domaćem planu, vlada ima malo uspeha – u borbi protiv korupcije, ekonomskom razvoju i poboljšanju svakodnevnih uslova života, učinak je loš. U spoljnoj politici, on može spekulisati da će zapadni partneri ublažiti svoje kritike ako bude ponovo izabran i ostane glavni partner na Kosovu. Verovatno će se zapadni partneri nadati novim izborima kako bi pronašli pogodnijeg partnera. Aktuelna vlast je svojim nediplomatskim pristupom izazvala mnogo gneva među saveznicima", kazao je Kleving.