Kongresmenka Tajtus: Srbija se kreće u pravom smeru, pozitivno što ne podržava rat u Ukrajini

Dina Tajtus
Izvor: Facebook

Pozitivan znak je što Srbija ne podržava rat u Ukrajini, izjavila je Dina Tajtus, koja je nedavno započela sedmi mandat u Predstavničkom domu Kongresa SAD dodajući da se nada da će Srbiju Amerika moći ohrabriti da zauzme aktivniji stav i u vezi sa sankcijama Rusiji, prenosi Glas Amerike.

Tajtus je kazala da je na samom početku ruske invazije na Ukrajinu, SAD prepoznala da je to bio nezakonit autoritarni čin koji se ne može podržati.

Ističe da se to ne sme podržato zbog značenja koje ima uopšte za demokratiju i dodaje da će poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena, dok se obeležava godišnjica rata u Ukrajini, govori o posvećenosti SAD i podršci granicama Ukrajine, njenom narodu, vojnoj podršci, suprotstavljanju Rusiji.

Na pitanje šta ju je najviše zabrinulo i šta je bio povod da u martu 2022. zajedno sa svojim kolegama iz Kongresa pošalje pismo državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kojem su pozvali na dublje angažovanje SAD na Balkanu u kontekstu ruske agresije, Tajtus kaže da je postalo očigledno da Rusija pomera granice na svakom koraku.

"Svakako sa Srbijom, sa Moldavijom, sa Ukrajinom. I zato smo želeli da budemo sigurni da smo tamo postavili čvrstu granicu, kako Rusija ne bi mogla da proširi svoj uticaj na područja izvan onih gde je već bila u ratu sa Ukrajinom", dodala je.

Prema njenim rečima, dublji angažman američke administracije u protekloj godini ogleda se i u pomoći koja je otišla Ukrajini, kao što je vojna i humanitarna pomoć, zatim sankcije Rusiji, ali i odnosi sa Srbijom.

Tajtus smatra da lokalne krize, "poput odnosa Srbije i Kosova, zatim Republike Srpske i BiH, mogu omogućiti Rusima da iskoriste svoj uticaj i potkopaju demokratske institucije, ali i da gurnu te zemlje nazad u sferu uticaja Rusije".

"Videli smo kako se Srbija sada usprotivila i kaže da ne podržava rat u Ukrajini. Postoje neki prilično pozitivni znakovi u Moldaviji, sa novim liderom koji je još više prozapadni, te gaji simpatije ka onome što NATO nudi. Tako da mislim da to funkcioniše, ali svakako je izazov", kazala je.

Na pitanje kakvo je njeno mišljenje o činjenici da Srbija i dalje izbegava da uvede sankcije Rusiji, Tajtus kaže da nije sve savršeno, ali da se kreće u pravom smeru.

"Nadamo se da ćemo ih i dalje moći ohrabrivati da zauzmu aktivniji stav", navodi Tajtus i dodaje da sankcije kao jedan od alata američke spoljne politike funkcionišu navodeći da je američki predsednik najavio i da će biti sankcija protiv elita i kompanija koje pokušavaju da izbegnu sankcije koje su već postavili ili podržavaju "rusku ratnu mašinu".

Na pitanje da li se mogu očekivati nova saslušanja Odbora o Zapadnom Balkanu s obzirom da je jedno održano tokom prošlog kongresnog mandata, Tajtus navodi da sada republikanci upravljaju odborom, ali da pretpostavlja da će to verovatno razmatrati i ohrabruje ih da to učine.

Na pitanje kakav je uticaj Kine, Irana, Turske na Zapadnom Balkanu, Tajtus navodi da to što je SAD u Ukrajini i protiv Rusije šalje snažnu poruku Kini da neće popustiti.

"To je postalo veoma jasno kako Kina postaje agresivnija u nastojanju da možda proširi svoj zonski uticaj na Tajvan", dodaje.

Komentarišući godinu dana rata u Ukrajini, Tajtus kaže da su mnogi pomislili da će Ukrajina pasti u ruke Rusije i da bi Rusija mogla da maršira Kijevom, ali da se moglo videti i da to nije slučaj.

Na pitanje da li smatra da bi zemlje Zapadnog Balkana s obzirom da nije toliki fokus pažnje na njima zbog Ukrajine i Moldavije mogle da zaostanu u smislu posvećenosti SAD i EU, Tajtus kaže da te zemlje možda ne privlače pažnju medija, ali Stejt department i SAD svakako prepoznaju da su im potrebni prijatelji u teškim oblastima tako da oni neće odustati od svoje pomoći tim zemljama.