Krasnići: Kurtijeva vlada podbacila u spoljnoj politici, snimci rukovanja sa Zelenskim bacanje prašine u oči

Rezarta Krasnići
Izvor: Reporteri

Predsednica parlamentarnog Odbora za evropske integracije i poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići kaže da je vlada Aljbina Kurtija podbacila u spoljnoj politici, a da su njegovi snimci sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, sa kojim se samo rukovao u Atini, "bacanje prašine u oči", prenosi Teve1.

Krasnići smatra da je aktuelna vlast podbacila u svakom pogledu i da obmanjuje 51 odsto birača koji su u februaru 2021. svoj glas dali Pokretu Samoopredeljenje.

"Navikli smo da ova vlast samo emituje neke snimke koji ništa ne pokazuju o njihovom radu. Time pokušavaju da ljudima zamažu oči. Kurti je prvo morao da se sastane sa Edijem Ramom pre nego što organizuje susrete sa drugim zvaničnicima. Na svakom koraku, tim snimcima, samo varaju 51 odsto birača koji su im dali poverenje. Ova vlada je neuspešna u svakoj oblasti", navela je ona.

Poručili da će tražiti da ministarka spoljnih poslova Donika Gervala podnese izveštaj parlamentarnom Odboru za evropske integracije.

"Da odgovori na pitanje kako to da za tri godine nije bilo lobiranja, prijema Kosova u međunarodne organizacije niti novih priznanja, već samo stagnacije. Imamo sankcije EU i SAD umesto progresa", rekla je Krasnići.

Ukazala je i da zamenik kosovskog premijera i šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi nije podneo izveštaj o tome šta je dogovoreno sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom u Bratislavi.

"Nadam se da će doći i podneti raport o detaljima sporazuma o deeskalaciji, a ne da o tome saznajemo iz medija", ističe ona.

Kada je reč o novim lokalnim izborima na severu Kosova, Krasnići smatra da peticija nije dobro rešenje, već da bi gradonačelnici trebalo da podnesu ostavke.

„Najbolje bi bilo da sadašnji gradonačelnici podnesu ostavke, jer bi se peticija kasnije koristila u mnogim drugim opštinama, tako da mogu i u drugim opštinama da potpisuju i smenjuju gradonačelnike na taj način, što nije dobra praksa. Očekujem da sadašnji predsednici podnesu ostavke i da se organizuju izbori u severnom delu. Da sednemo i dogovorimo se sa SAD i Evropskom unijom“, rekla je Krasnići.