Krasnići o ZSO: Na Kosovu nema mesta za jednoetničke institucije

Eljbert Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići izneo je stav protiv formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom ocenivši da je ona "pretnja multietničkom duhu Kosova", prenosi Telegrafi.

Krasnići je istakao da na Kosovu "nema mesta za jednonacionalne institucije" jer će one narušiti multietnički karakter društva i Ustav Kosova.

"Ne verujem u funkcionisanje u ime demokratije i prava zajednica u trenutku kada su instrumentalizovane da blokiraju demokratske procese u zemlji", rekao je Krasnići za Dukađini.

Tvrdi da bi se takva institucija koristila za blokiranje demokratskih procesa i podrivanje prava drugih zajednica.

"I imam beskrajne primere kako se politička prava srpske zajednice, koja su tu da služe samim kosovskim Srbima, kao i njihovim predstavnicima, koriste za blokiranje demokratskih procesa u zemlji. Imamo Zakon o lokalnoj samoupravi. Veoma važan zakon, koji se ne može promeniti – dopuniti jer srpski predstavnici u Skupštini Kosova ne dolaze na sednice i ne glasaju za promenu, dopune ovog zakona", rekao je.

Pored toga, Krasnići je kazao da su međunarodne kritike na račun vlade zbog njenih postupaka na severu Kosova nepravedne.

Krasnići je govorio i o izgradnji kuća na severu, čiji su vlasnici skoro sve Albanci, a koje su spaljene tokom i posle rata.

Nagovestio je da će treći poziv imati budžet od četiri miliona evra.