Krieziu: Još nismo napravili sporazum sa Osmani o raspodeli ministarskih mesta

Kosovo Online / Gazzeta Express
Izvor: Kosovo Online / Gazzeta Express

Portparol Pokreta Samoopredeljenje Preparim Krieziu izrazio je uverenje da će se, nakon zvanične potvrde izbornih rezultata, odmah formirati nove institucije na Kosovu, prenosi Ljajmi.

U intervjuu za Kosovo Pres, Krieziu je izjavio i da ne postoji saglasnost u vezi sa raspodelom ministarskih mesta sa listom Vjose Osmani i jedini sporazum između ove liste i Pokreta Samoopredeljenje je zasnovan isključivo na principima.

"Ni saradnja sa Osmani neće biti ograničena na logiku podele položaja i funkcija, već  na logiku zajedničkog vladanja tako da obe strane nude najbolje ljude u određenim oblastima. Kada dođe vreme za ove diskusije, verujem da će u prvom trenutku svako donošenje odluka biti javno objavljeno. Još jednom bih rekao da je dobra vest među mnogim dobrim vestima iz saradnje sa gospođom Osmani ta da je zajedno sa građanskom emancipacijom prisutna i politička emancipacija među političkim akterima koji shvataju da bi od sada trebalo da se uvek ide sa ciljem zajedničkog upravljanja, a ne sa ciljem podele mesta, položaja za partijske i lične dobitke", nastavio je Krieziu.

Kada je reč o broju ministarskih mesta koje će imati lista Vjose Osmani, Krieziu kaže da se o tome može raspravljati samo u partijskim telima i tek nakon potvrđivanja rezultata izbora.

"O tome mora da se razgovara u telima Pokreta Samoopredeljenje, a ta diskusija će se odvijati nakon potvrđivanja rezultata i nakon što svi dobiju tačnu sliku broja poslanika u Skupštini. Tek onda će biti održani unutar partijski sastanci, kao i bilateralni sastanci predstavnika Samoopredeljenja i Osmani. Ali, smatram da neće biti nikakvih prepreka, jer je naša saradnja istinski bila iskrena, bila je obostrana i sa zajedničkim ciljevima", rekao je Krieziu.

Pokret Samoopredeljenje, dodao je, smatra uznemirujućim navode i da je Srpska lista delegirala glasove nesrpskim manjinskim političkim subjektima, kako bi ih kontrolisala u skupštini i shodno tome imala većinu manjinskih glasova u parlamentu.

"Ovo što se sada događa zaista je veoma zabrinjavajuće i ako se konačno dokaže da postoji organizacija iza kulisa, da Srpska lista direktno utiče na zastupljenost nesrpskih zajednica na Kosovu, ti bi trebalo ozbiljno da se bavi svaka institucija Kosova. Ali ne samo javne institucije, već i verujem da bi trebalo da reaguju i međunarodne institucije i međunarodni predstavnici. Jasno je da se pokušava da se sruši duh Ustava koji garantuje zagarantovanu zastupljenost svih zajednica u Skupštini Kosova", rekao je Krieziu.

Upitan da li će se Samoopredeljenje obratiti pravosudnim institucijama u vezi sa ovim navodima, Krieziu kaže da oni prate celu situaciju.

"Pokret Samoopredeljenje prati ovu situaciju i verujem da će u nekom trenutku delovati na osnovu studije, šire analize onoga što se dogodilo, koji su to navodi i šta je istina od tih navoda. Međutim, ono što sada mogu da kažem je da je jasno da postoje organizovani napori, odnosno inženjering u organizaciji Srpske liste, tako da ona, kao prošireni instrument Srbije na Kosovu, može dalje da proširi svoju političku moć gušenjem demokratije, nakon što ju je ugušila u srpskoj zajednici i drugim nesrpskim zajednicama“, kaže Krieziu.

Kako je dodao, Pokret Samoopredeljenje je godinama unazad imao dobru saradnju sa predstavnicima manjinskih zajednica.

"Ova saradnja je od tada zaista izgrađena u duhu dobrih namera, na principima i u cilju poboljšanja ukupne situacije na Kosovu. Verujem da će svaka saradnja od sada biti u tom duhu i verujem da će Pokret Samoopredeljenje igrati svoju ulogu u bilo kojoj od ovih zajednica, ocenjujući ih kao nespornim sastavnim delom Kosova", rekao je Krieziu.