Krieziu: Vlada Kosova očekuje dogovor o sprovođenju Osnovnog sporazuma i ukidanje mera EU

Perparim Krieziu
Izvor: Dukagjini-com

Vlada Kosova od današnjih razgovora u Briselu očekuje diskusiju o finalizaciji plana za implementaciju Osnovnog sporazuma, kao i da EU ukine kaznene mere protiv Kosova, rekao je portparol kosovske vlade Preparim Krieziu, prenosi Gazeta ekspres.

"Potrebna je puna, brza i bezuslovna implementacija Osnovnog sporazuma. Očekujemo da će na sastanku ključna tačka razgovora biti diskusija u pravcu finalizacije plana redosleda za implementaciju Osnovnog sporazuma, koji mora biti pravedan, izbalansiran i sveobuhvatan", naveo je Krieziu.

Kako je dodao, Vlada Kosova očekuje i ukidanje mera EU, za koje kaže da su od početka bile nepravedne.

"Sada su konačno i izgubile smisao, pošto je, s jedne strane praktično došlo do deeskalacije, a sa druge strane Kosovo striktno sprovodi sporazum između Kosova i Evropske unije postignut u Bratislavi 10. jula. Prošlo je više od dva meseca od poslednjeg ozbiljnog incidenta i zabeleženog poslednjeg nasilnog protesta, u opštinskim zgradama i oko njih sada je 50 odsto manje prisustva Kosovske policije, dok je više administrativnih radnika koji opslužuju građane", kazao je Krieziu.

Prema njegovim rečima, Administrativno uputstvo koje je nadavno završeno, otvara put novim izborima na severu Kosova.

"Nažalost, mere EU su oštetile i proces dijaloga. Dakle, što pre budu ukinute, to će biti bolje za Evropsku uniju, i ono što ona predstavlja, ali i za Kosovo", naveo je Krieziu.