Krieziu: Za razrešenje gradonačelnika putem peticije potrebne izmene Zakona o lokalnoj samoupravi

Ismet Krieziu
Izvor: Reporteri

Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Krieziu izjavio je da Administrativno uputstvo, osim što se njime, kako kaže, krši zakon, ni ne rešava situaciju na severu, već je dodatno komplikuje, i ukazuje da su za razrešenje gradonačelnika putem peticije potrebne izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, prenosi Gazeta ekspres.

Krieziu navodi da Administrativno uputstvo "prevazilazi" Zakon o lokalnoj samoupravi i organizovanju izbora. 

"Ovo prekoračenje zakona nije u službi rešavanja problema na severu, naprotiv, dodatno komplikuje situaciju i stvara mogućnost da ovo uputstvo bude procesuirano pred sudom, zbog žalbe političkih subjekata i da se taj proces odugovlači onoliko koliok je neophodno za tumačenje ustava“, rekao je on.

Krieziu tvrdi da su za svaku opciju razrešenja gradonačelnika putem peticije potrebne izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi. 

On je rekao i da ukoliko se stranke slože, proces raspisivanja izbora može da potraje i do 100 dana.

"Vremenski okvir i procedure održavanja izbora ne mogu diktirati čelnici državnih institucija, već volja građana severa da slede ove procedure i korake koje je utvrdila vlada. Ali, ako se stranke slože da izbori prođu kroz ovo Uputstvo, onda proces može da potraje i do 100 dana. A, ako tamošnji građani odbiju da ispoštuju ove procedure, ni vlast ni bilo ko ne može raspisati i organizovati nove izbore“, izjavio je on.

Krieziu ponavlja da je ostavka aktuelnih gradonačelnika a na severu najefikasnije rešenje za nove izbore.

"U suprotnom će za ovaj proces, osim peticije i neophodne pravne osnove, biti još potreban politički dogovor preko Brisela", zaključio je Krieziu.