Kurti: Građani žive dostojanstvenije jer aktuelna Vlada ne krade kao prethodne

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da građani Kosova sada žive dostojanstvenije, jer postoji dobra socijalna politika i jer vlada ne krade kao prethodne, prenosi Koha.

"Samo sam od opozicije čuo broj 3 + 3. To je vaš predlog. To je nagađanje, kontemplacija. Mogu se i porezi ukinuti, ali je pogrešno. Šteta. Ali u ovoj dobroj upravi koja postoji u Republici Kosovo građani rado plaćaju poreze. Ljudi žive na Kosovu mnogo dostojanstvenije, i zato što postoje socijalne politike i zato što Vlada ne krade kao pre", izjavio je Kurti.

On je prvih 15 meseci rada vlade ocenio veoma visoko i rekao da je njegov kabinet u tom periodu uspeo da pomogne različitim društvenim kategorijama.

"Paket za ekonomski preporod sa 420 miliona, mere podrške građanima 100 miliona evra, raspodela dodataka za majke i decu, oko 18.000 trudnica po 170 evra. Podrška od 1.500 evra za one koji su izgubili člana porodice od kovida, a kada je član porodice bio zdravstveni radnik, pomogli smo im sa 10.000 evra. Podela 10.000 kupona za porodice sa socijalnom pomoći, 300.000 penzionera koristilo je dodatnih 100 evra, udvostručenje socijalne pomoći, 25.000 porodica na beneficijama, podrška javnog i privatnog sektora, kao i podrška studentima sa 100 evra", naveo je Kurti.

Pomenuo je i povećanje minimalne zarade, koje je prošlo u prvom čitanju, ali je pomenuo i zdravstvene radnike, rekavši da su isplatili dodatak od 10 odsto.