Kurti i Bisljimi sa ambasadorima Kvinte i EU: Ukloniti kaznene mere uvedene Kosovu

Kurti i Bisljimi sa ambasadorima Kvinte i EU
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU u Prištini od kojih je zatražio ukidanje kaznenih mera uvedenih Kosovu.

Kako je saopšteno iz kosovske vlade, cilj sastanka je bila informisanje i koordinacija o aktuelnim temama.

„U početku se razgovaralo o članstvu Kosova u Savetu Evrope. Premijer Kurti je zahvalio zemljama Kvinte na kontinuiranoj podršci i informisao ih o koracima koje naša zemlja preduzima u ovom procesu, osvrćući se na preporuke iz Izveštaja eminentnih pravnika“, navodi se u saopštenju i dodaje da je Kurti naveo da očekuje napredak u procesu članstva, „kao neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica na Kosovu“.

Kurti je tokom sastanka, kojem je prisustvovao i potpredsednik Vlade Besnik, Bisljimi, istakao potrebu da Evropska unija što pre otkloni kaznene mere prema Kosovu, jer su, kako je naveo, razlozi zbog kojih su uvedene prestali još u septembru prošle godine, kada je, istakao je, Vlada preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova.