Kurti: Infrastrukturni projekti povezuju Kosovo sa regionom

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo online

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da infrastrukturni projekti povezuju Kosovo sa regionom i s tim u vezi je ukazao da je Priština do sada potpisala sporazume o saradnji sa vladama Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije o realizaciji tri velika infrastrukturna projekta.

Kurti je na Fejsbuku naveo da će sa Albanijom Kosovo biti povezano prugom Priština-Drač, sa Severnom Makedonijom putem Priština-Tetovo, dok će sa Crnom Gorom biti povezano putem od Rožaja i Plava do Peći i Dečana.

“Još uvek postoje regioni na Kosovu koji se moraju interno povezati. Povezujemo Kosovsko Pomoravlje sa Prištinom preko autoputa Gnjilane – Priština, na kome je završeno preko 75 odsto radova i već smo izdvojili budžet da sledeće godine počnemo sa izgradnjom autoputa od Gnjilana do Merdara. Izgradili smo i asfaltirali puteve u krajevima i selima na severu, gde po prvi put gradimo i renoviramo desetine kuća albanskih meštana koje su oštećene u ratu na Kosovu. Potpisali smo ugovore o održavanju puteva. Ranije je održavanje puteva koštalo 57 miliona evra za tri godine. Sada, sa izmenjenim parametrima, dodavanjem pozicija koje povećavaju kvalitet popravki kao što su geomreže u slojevima asfalta i uklanjanjem fiktivnih i dupliranih pozicija, smanjili smo održavanje na 38 miliona evra. Uz aktivne ugovore za signalizaciju, jednostavne linije postupno zamenjuju termoplasti koji osim kvaliteta imaju i duži vek trajanja”, naglasio je Kurti.

Dodao je da se, nakon završetka postupka eksproprijacije, radovi na putu Priština - Podujevo već nastavljaju zapaženim intenzitetom.

“Za završetak puta Priština – Mitrovica, čija izgradnja je počela 2009. godine i koja je obeležena lošim upravljanjem, već smo odabrali međunarodnu nadzornu kompaniju i blizu smo odabira izvođača radova. Takođe, posvećeni smo pronalaženju rešenja za imovinske probleme kako bismo tokom naredne godine mogli da završimo put prema Đakovici. Mi smo u fazi pred potpisivanjem ugovora za put Klina - Mališevo i izdvojili smo budžet za nastavak gradnje sledeće godine sa segmentom do Zahaća. Započeli smo proceduru nabavke za izgradnju puta od južnog izlaza sa autoputa u Prizrenu do ulaza u tunel Prizren - Tetovo, kao i izgradnju puta od sela Krstec u opštini Šara i u selo Zapod u opštini Kukeš. Blizu smo završetka mosta u Drelji i započeli smo procedure nabavke za izgradnju mosta u Badovcu i Rogovi, kao i Hasu. Sve je to urađeno za vreme naše vlade, smanjili smo i dug za eksproprijaciju za 82 miliona evra”, dodao je on.

Istakao je da pored puteva, Vlada ulaže preko 200 miliona evra i u sanaciju železničke pruge koja će omogućiti brzinu do 100 kilometara na sat na većini deonica.

“Uprkos fokusu na infrastrukturne investicije, nikada nam nije nedostajalo pažnja za životnu sredinu. S tim u vezi, usvojili smo Prostorni plan za Nacionalni park “Prokletije”, operacionalizovali smo Savet za klimatske promene i Sekretarijat. Učestvovali smo po prvi put na COP27 i odobrili Zakon o klimatskim promenama i razvoj Energetskog i klimatskog plana, za rešavanje adaptacije na klimatske promene. Također, pokrenuli smo važnu kampanju za postepeno uklanjanje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, koje nanose višestruku štetu okolini”, sabrao je Kurti dosadašnje rezultate.