Kurti: Kosovo ima izuzetno kulturno nasleđe, poštujemo raznolikost i promovišemo istoriju

Albin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Kosovo ima izuzetno kulturno bogatstvo i da poštuje kulturnu raznolikost, promoviše istoriju i identitet i podržava razvoj i mir.

Kurti je, povodom Međunarodnog dana kulturne, na Fejsbuku naveo da Kosovo prepoznaje i ceni kulturno bogatstvo koje ima kao i njegovu ulogu u promovisanju osnovnih ljudskih prava i sloboda.

„Kosovo ima izuzetno kulturno bogatstvo, čija se raznolikost danas izražava u vidu materijalnog i duhovnog stvaralaštva, nasleđenog iz naše prošlosti. Koristi za društvo od zaštite kulturnog nasleđa su brojne”, rekao je Kurti.

Napomenuo je da su mnogi kulturni i verski objekti obnovljeni i da će se proces obnove nastaviti.

“Obnavljali smo i nastavljamo da obnavljamo džamije, hamame, katoličke i pravoslavne crkve, istorijske prostore, kule i tradicionalne kuće, mlinove, istorijske i javne objekte kako bismo promovisali međureligijski sklad kao univerzalnu vrednost našeg društva i naše bogate istorije. Mnogo je urađeno, a još više nas čeka na obnovi javnih muzeja u kojima se čuvaju materijalni dokazi antike, a odražavaju se tradicije i vrednosti duhovnog kulturnog nasleđa našeg naroda”, istakao je Kurti.

Dodao je da će se nastaviti sa stručnim iskopavanjima na arheološkim lokalitetima u saradnji sa  upravljačkim jedinicama, kako bi se deca i mladi što bolje upoznali sa istorijom, i da je upravljanje i funkcionalizacija kulturnog nasleđa sledeći cilj.

„Napravili smo velike korake da izađemo iz vanrednog perioda. Naš sledeći cilj je upravljanje i operacionalizacija dobara kulturnog nasleđa. Zajedno ćemo se pobrinuti da naše kulturno bogatstvo bude pretočeno u dobrobit naših građana”, naveo je Kurti.