Kurti: NVO i privrednici od sada mogu da se registruju kao društvena preduzeća

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na današnjem sastanku sa nevladinim organizacijama i privrednicima najavio da će od sada oni moći da dobiju status društvenih preduzeća. Prema njegovim rečima, ova odluka omogućava zapošljavanje i obezbeđivanje blagostanja za ugrožene grupe, piše RTK.

"Prvi put na Kosovu naša vlada omogućava nevladinim organizacijama i privrednicima da se registruju i dobiju status društvenih preduzeća", rekao je Kurti.

Osim statusa javnog ili privatnog preduzeća, on je naglasio da će se ovom odlukom rešavati i ugrožene potrebe društva.

„Olakšice koje će biti ponuđene socijalnim preduzećima podstiču aktivaciju na tržištu rada lica iz osetljivih grupa, dok sa druge strane obezbeđuju preraspodele prihoda u službi ovih grupa. Treba da se poveća i zaposlenost, ali i blagostanje“, izjavio je Kurti.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da se kao socijalna preduzeća mogu prijaviti kompanije u kojima je 30 odsto radnika iz ugroženih grupa. Prednosti su te što su kompanije ili nevladine organizacije oslobođene poreza na dohodak.

„Za razliku od tradicionalnih biznisa koji imaju za cilj da maksimiziraju profit, socijalna preduzeća svoja sredstva koriste za unapređenje društvene misije, a kao podršku ovoj misiji prihvataju i objekte tokom rada“, naglasio je Murati.