Momirović: Kurti uništava svaki pokušaj ekonomskog povezivanja u regionu

Beograd_231107_Tomislav Momirović 01
Izvor: Kosovo Online

Zahvaljujući hrabrom liderstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame, koji su pokrenuli inicijativu "Otvoreni Balkan", napravljen je veliki iskorak za srpski i albanski narod, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Tomislav Momirović, ističući da, sa druge strane, premijer Kosova Aljbin Kurti uništava svaki pokušaj ekonomskog povezivanja u regionu, odbijajući da učestvuje u regionalnim inicijativama i uvodeći zabrane za srpsku robu.

Momirović u intervjuu za Politiku ocenjuje da Kurtijevo delovanje otežava etabliranje inicijative "Otvoreni Balkan" i Berlinskog procesa.

"Zahvaljujući hrabrom liderstvu Aleksandra Vučića i Edija Rame, uspeli smo da napravimo velike iskorake za srpski i albanski narod, da približimo države na ekonomskim osnovama, da ne ignorišemo političke razlike, ali da uvažimo zajednički cilj – podizanje ekonomskog standarda naših naroda. Nažalost, premijer Kosova Aljbin Kurti uništava svaki pokušaj ekonomskog povezivanja u regionu. Njegovo delovanje otežava etabliranje inicijative "Otvoreni Balkan" i Berlinskog procesa, ali mi ne odustajemo od ekonomskog povezivanja", poručio je Momirović.

Podseća da se Srbija više od pet meseci suočava sa zabranom srpske robe na Kosovu od strane Prištine, a da blokade traju oko dve godine.

Smatra da takav teren Prištine šteti ne samo Srbima i Srbiji, već i Albancima na Kosovu i čitavoj ekonomiji u regionu, te da se zabrane i remećenje trgovinskih tokova moraju zaustaviti.

"Više od pet meseci imamo zabranu trgovine na KiM, ali se praktično već dve godine suočavamo sa blokadama. Ekonomija mora da bude temelj povezivanja, a ovaj destruktivni čovek u Prištini uništava sve ispred sebe, uništava odnose Srba i Albanaca i ova praksa zabranom trgovine na etničkom principu mora da se zaustavi. Ne znam kako Evropljani imaju toleranciju za to, ekonomija ne sme da bude deo političkog procesa", ukazuje Momirović.

Govoreći o trgovinskoj saradnji između Srbije i zmlja regiona, Momirović naglašava da je najveći partner Srbije BIH, ali da potencijali razmene imeđu dve zemlje još uvek nisu u potpunosti iskorišćeni te da ima još prostora za napredovanje.

Ocenjuje da je veoma je važno da u perspektivi i BiH postane deo "Otvorenog Balkana".

"Naš najveći partner je BiH. Iako je razmena oko 3,2 milijarde evra, potencijal nije do kraja iskorišćen. Naše ekonomije su kompatibilne, duboko integrisane i povezane i veoma je važno da u perspektivi i BiH postane deo Otvorenog Balkana. Nije reč o politici, već o ekonomiji, novim kompanijama, većim platama, boljoj perspektivi za mlade, slobodnoj trgovini, otvorenim granicama. Važno je da napravimo bolju perspektivu za mlade", ističe Momirović.

On se osvrnuo i na saradnju Srbije i EU, navodeći da je Srbija posvećena sinhronizaciji sa evropskim standardima i da je 60 trgovinske razmene sa zemljama EU.

Međutim, kako dodaje Srbija ne odustaje od svoje vizije - politike samostalnog vođenja države i ekonomske suverenosti.

"Mi smo na stabilnom putu ka EU, koja je naš najvažniji ekonomski partner – 60 odsto naše trgovinske razmene otpada na zemlje EU. Mi radimo na implementaciji evropskih standarda, na sinhronizaciji našeg ekonomskog i političkog sistema sa sistemom EU, ali ne odustajemo od naše političke vizije, od politike samostalnog vođenja države, ekonomske suverenosti i na tome ćemo insistirati. Srbija je ekonomski osnažena prethodnih godina, naš predsednik je prepoznat kao veliki lider, iako Srbija nije velika zemlja. Hrabri iskoraci u ekonomskoj politici omogućili su da više nego dupliramo standard u prethodnih 10 godina, što je dovelo do pada nezaposlenosti sa 28,9 na manje od 10 odsto", naveo je ministar.

Podseća da Srbija sprovodi niz mera kako bi olakšala svojim građanima život poput akcije "bolja cena", koju kopiraju, kako kaže, ostale zemlje u regionu.

"Akcija 'Bolja cena' je izazvala pozitivne efekte i u regionu – kopirana je. Mi smo se prethodnih godina trudili da ostvarimo nove ekonomske odnose, da povežemo interese našeg naroda sa narodima u regionu, da učvrstimo ekonomske i trgovinske veze. Ono što smo postigli akcijom 'Bolja cena' jeste i domino-efekat snižavanja cena kroz veliki broj drugih akcija. Većina proizvoda je u konstantnoj akcijskoj borbi na tržištu, svi trgovci i proizvođači takmiče se da dodatno snize cene", kazao je Momirović.

Napominje da je inflacija već šest-sedam meseci u konstantnom padu, a u oktobru je, ističe, ušla u jednocifrenu zonu.

Takođe, dodaje da je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, a radi se na sličnom sporazumu da UAE.

"Ova vlada koja sprovodi politiku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke uradila je dosta dobrih stvari. Nažalost, dve tragedije su značajno uticale na političku stabilnost u poslednjim mesecima – dve tragične nesreće koje su se desile u školi „Vladislav Ribnikar” i u selima u blizini Mladenovca i Smedereva, a onda i tragični događaj na KiM. Pored toga, uspeli smo da obezbedimo nastavak ekonomskog rasta, rast stranih direktnih investicija, tendenciju pada nezaposlenosti, regionalni mir i stabilnost, iako smo se sve vreme suočavali sa velikim političkim pritiscima na KiM, kao i u BiH. Ukratko, rad ove vlade obeležavaju ekonomski progres i politička stabilnost – ne samo u Srbiji već i u regionu jugoistočne Evrope", zaključio je Momirović.