Kurti objavio pismo Blinkena: Vredi ga ponovo pročitati

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je juče pismo od američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, koje je danas objavio na Fejsbuku, na engleskom i na albanskom, prenosi Reporteri.

Kurti je dodao da ovo pismo vredi ponovo pročitati.

„Na engleskom i prevedeno na albanski imate pismo koje sam juče dobio od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. Sadržajna je, dobra i vredna čitanja“, napisao je Kurti u potpisu fotografija objavljenih na Fejsbuku.

Blinken je naveo da nerešena priroda odnosa Kosova i Srbije ostaje glavna prepreka punopravnom članstvu i integraciji u evropske i evroatlantske institucije što je, kako je rekao, zajednički cilj SAD i Kosova.

"Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju pregovora između Beograda i Prištine i u tom cilju blisko sarađujemo sa našim partnerima iz EU", napisao je Blinken.

Državni sekretar je naveo da se kao prijatelj i partner Kosova, SAD raduju što će raditi sa Kurtijem na potpunom sprovođenju agende predsednika Džozefa Bajdena za odnose Kosova i SAD, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugo odlaganog sporazuma Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznavanje. 

U pismu premijeru Kurtiju, Blinken ga ohrabruje da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu Kosova i na unapređenje zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama. 

"U interesu je Kosova da se ova pitanja reše i dovedu do kompromisnog rešenja u kratkom roku, kako bi mogli da posluže kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji", napisao je Blinken. 

Dodao je da bi podržavanje sudskih odluka, posebno odluka koje se odnose na prava manjina, imalo sličan pozitivan efekat, kao i da je to u skladu sa prioritetima Kurtijeve vlade za jačanje vladavine prava. 

Blinken je pozvao Kurtija da blisko sarađuje sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom jer su, kako je naveo, obojica potpuno ovlašćeni da se bave ovim pitanjima sa Kurtijem.