Kurti: Policija se ne povlači sa severa, već smanjuje prisustvo u zgradama opština

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je nakon procene bezbednosne situacije danas smanjeno prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova.

Kurti je na Fejsbuku naveo da odluka dolazi nakon jučerašnjeg sastanka Kosovske policije sa Kforom i Euleksom u vezi procene bezbednosne situacije.

“Dakle, situacija je mirna i možemo malo smanjiti prisustvo policije. Vladavina prava i javni red se sve bolje održavaju. Otprilike mesec i po dana nismo imali značajnijih incidenata ili nasilnih protesta. Zahvaljujemo policiji i građanima bez razlike na saradnji i korektnosti”, rekao je Kurti.

Dodao je da u vezi sa dogovorom od pre više od dva meseca smanjenje prisustva policije će biti samo postepeno i proporcionalno i odnosiće se na opštinske zgrade, a ne na celu teritoriju severa.

“Implementiramo Bratislavski sporazum od 10. jula 2023. s obzirom na zahteve EU od 3. juna 2023. za deeskalacijom. Zajednički nalaz sa međunarodnim faktorima o značajnom poboljšanju nivoa mira i sigurnosti na severu svedoči o jasnoj deeskalaciji. Istovremeno, upozoravamo na potencijalnu ponovnu eskalaciju koja bi mogla proizaći iz izjava mržnje i političke i državne agresivnosti Srbije”, kazao je Kurti.

On je pozvao građane “da ne nasedaju na razne dezinformacije, od onih koje su rezultat nesporazuma, nerazumevanja ili pogrešnog tumačenja situacije i razvoja događaja do onih koje su antivladine želje javno objavljene kao činjenične vesti”.

“Hibridni rat protiv nezavisnog Kosova i njene demokratske i progresivne vlade će propasti”, zaključio je Kurti.