Kurti: Protiv kriminalnih grupa na severu podignut mali broj optužnica

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se Kosovo ove godine suočilo sa mnogim izazovima, posebno sa očuvanjem bezbednosti na severu, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da su u "poslednje dve godine posebno organizovane grupe, umotane u politiku, pokušale da ospore ustavni i pravni poredak i teritorijalni integritet Kosova".

„Zatvorena su 34 ilegalna puta, od toga 26 na severu, uništeno je 16 narko-laboratorija, od toga devet takođe na severu, zaplenjeno je 1,2 tone opojnih supstanci i zaplenjeno preko 14 miliona evra pod sumnjom za zloupotrebu i pranje najpre je carinskim poslovima oduzeto 30,6 miliona evra robe. Imali smo veliki izazov da proširimo vladavinu prava na severu, gde su dobro organizovane grupe obučene iz Beograda pokušale da politički spinuju svoj organizovani kriminal, ljude koje dobro poznajemo po krijumčarenju i kriminalu, koji su istovremeno pokušavali da se pojave kao agenti sa političkim ciljevima, ali je jasno da ih ni tamošnji građani ne podržavaju“, rekao je Kurti.

Naveo da su organizovane grupe koje se ugledaju na „Vagner“ suočili zakonu. Kurti je rekao da ima vrlo malo optužnica za bezbroj zločina počinjenih nad građanima, ustavnim i pravnim poretkom, teritorijalnim integritetom i 2022. i 2023. godine.

„Ono što moram da kažem jeste da postoje informacije o tome šta se dešavalo godinama unazad, godinama kada smo imali barikade. Čak i kada je bilo hapšenja i optužnica, bilo je puštanja u kućni pritvor, bilo je tretmana koji nisu obeshrabrili kriminalce”, rekao je Kurti.