Kurti sa Čulik: Kosovo posvećeno unapređenju prava manjinskih zajednica

Nikol Čulik i Aljbin Kurti
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti u razgovoru sa zamenicom pomoćnika sekretara Stejt Departmenta Nikol Čulik istakao je da se kosovska vlada rukovodi principom da je pravo iznad politike i da je Kosovo posvećeno zaštiti i unapređenju prava manjinskih zajednica.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je zahvalio na decenijskoj podršci SAD, posebno Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad i mere podrške za manjinske zajednice i marginalizovane grupe, među kojima su finansijska podrška centrima za učenje i stipendije za učenike i studente iz istih zajednica, proces verifikacije univerzitetskih diploma iz Severne Mitrovice.

Naveo je da proces verifikacije ima za cilj lakši pristup mogućnostima zapošljavanja, poseban fond za grantove za nevladine organizacije, poljoprivrednike i mlade preduzetnike iz nevećinskih zajednica i mere zapošljavanja za 2.000 stanovnika četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Objasnio je da su vladine mere zapošljavanja, uključujući i one za žene i omladinu, doprinele povećanju zaposlenosti od 20 odsto za tri godine vlade.

Takođe, navodeći da demokratija i razvoj idu ruku pod ruku, Kurti je istakao rezultate vlade u poslednje tri godine u oblasti vladavine prava što, kako je naveo, potvrđuje Indeks vladavine prava međunarodne organizacije "World Justice Project", koja je 2022. godine Kosovo svrstala na drugo mesto u svetu po unapređenju vladavine prava.

"Kada je reč o borbi protiv korupcije, o tome svedoči poboljšanje 21 zemlje u Indeksu percepcije korupcije Transparenci International-a, o čemu svedoči Institut V-Dem koji nas stavlja na prvo mesto na Zapadnom Balkanu u indeksu izborne demokratije, kao i napredak u građanskim pravima i političkim slobodama, prema Izveštaju Freedom House za 2023. koji nas takođe stavlja na prvo mesto na Zapadnom Balkanu", rekao je Kurti, navedeno je u sapštenju.

On je izrazio zabrinutost zbog, kako tvrdi, "administrativnog etničkog čišćenja Albanaca" koje se u Preševu, Medveđi i Bujanovcu sprovodi od strane srpskih vlasti.

Sastanku je prisustvovala i zamenica premijera za pitanja manjina i ljudskih prava Emilija Redžepi koja je istakla da je Kosovo multietnička država i da je vlada posvećena osnaživanju manjinskih zajednica.