Kurti: U Liverpulu sam govorio o izazovima i preprekama koje nam Srbija postavlja

Kurti u Liverpulu
Izvor: Facebook/ Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti prisustvovao je na Godišnjoj konferenciji Laburističke partije Ujedinjenog Kraljevstva u Liverpulu, gde je kako ne naveo, između ostalog, govorio i o sukobu koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj.

Kurti je na Fejsbuku naveo da je Ujedinjeno kraljevstvo bilo saveznik Kosovu u dva najvažnija trenutka u istoriji.

“Partneri vremena i godinama dokazani, imali smo ih uz sebe u oslobađanju i nezavisnosti, a Ujedinjeno Kraljevstvo nezamenljive saveznike u razvoju i afirmaciji“, rekao je Kurti.

Dodao je da ga je pre početka radnog ručka sestrinskih partija dočekao sekretar za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva u senci Dejvid Lemi.

“Na marginama sam upoznao i ministra odbrane u senci Džona Hilija, kao i generalnog izvršnog sekretara Evropske partije socijalista (PES) Đakoma Filibeka. Bio sam počastvovan što sam kao uvodničar na ručku mogao da predstavim našu socijaldemokratsku vladu na Kosovu, preduzete reforme, socijalnu politiku i politiku zapošljavanja, energetsku i obrazovnu politiku, prioritetne oblasti vlade prema ovogodišnjem budžetu. godine, ekonomskih pokazatelja i demokratskog napretka prepoznato kredibilnim međunarodnim izveštajima. Uz njih, i izazove i prepreke koje nam Srbija u kontinuitetu postavlja, sve do terorističkog i paravojnog napada 24. septembra pod pokroviteljstvom države Srbije, i opasnost koju autokrate i njihova hegemonistička i ekspanzionistička politika predstavljaju po bezbednost i mir", rekao je Kurti.