Kurti zahvalan Finskoj i Irskoj na podršci Kosovu

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa ministarkom za evropska pitanja Finske Titi Tupurainen i državnim ministrom za evropska pitanja Irske Tomasom Birnom i zahvalio Finskoj i Irskoj na podršci koju su dale Kosovu, prenosi Kljan Kosova. 

"Dozvolite mi da izrazim svu svoju zahvalnost i zahvalnost na podršci Finske i Irske, ali i svih zemalja EU. Mi imamo ovaj dvojni odnos, bilateralno i preko Brisela. Veoma smo srećni što ste na Kosovu, u ovim teškim vremenima, ali vremenima iz kojih ćemo izaći još jači nego što smo trenutno", rekao je Kurti. 

On je izrazio uverenje da EU, Finska, Irska, Zapadni Balkan i Kosovo imaju mnogo da daju jedni drugima kroz iskustvo, saradnju, trgovinu i kulturu i da pomognu napredak i odbranu EU. 

Finska ministarka za evropska pitanja Titi Tupurainen je, izražavajući podršku finske države aspiracijama Kosova da bude deo EU, pohvalila postupke Kosova prema Rusiji i istakla podršku viznoj liberalizaciji i članstvu Kosova u Savetu Evrope.

"Zahvalni smo Кosovu koje je preduzelo korake da se u potpunosti uskladi sa politikom sankcija EU kada je u pitanju suprotstavljanje Rusiji. Ovo u stvarnom životu pokazuje vašu posvećenost zapadnim vrednostima, vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima, koji su suštinski elementi evropskih integracija. U potpunosti podržavamo vašu težnju da budete deo Evropske unije i Evropske saradnje. Ovo zahteva mnogo rada, ima mnogo posla i mi smo tu da saznamo više o vašim stavovima i vašoj posvećenosti ovom zahtevu. Podržavamo vaš zahtev za liberalizaciju viznog režima i takođe vas pozdravljamo da budete član Saveta Evrope", rekla je Tupurainen.

Irski državni ministar za evropska pitanja Tomas Birn rekao je da Irska podržava evropsku perspektivu Kosova i da su odnosi Irske i Kosova veoma dobri.

"Snažno podržavamo vašu evropsku perspektivu, kao i vašu međunarodnu perspektivu. I znam da je međunarodna i evropska perspektiva Irske bila apsolutno presudna za naš ekonomski i društveni napredak tokom proteklih decenija. Irska je, kao što znate, bila istinski posvećena miru i bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, uključujući i dalje učešće irskih trupa u Kforu. Spremni smo da podržimo vaš razvoj, vaš napredak", rekao je irski ministar. 

On je naveo da će Irska podržati evropske i međunarodne aspiracije Kosova. 

"Znam da je to dobra stvar za vas, ali i dobra stvar za sve ostale i za stabilnost u Evropi", naglasio je irski ministar.