Kusari-Ljilja i Đini o sastancima u Švajcarskoj: Mnogo buke ni oko čega

Đini i Kusari Ljilja
Izvor: Telegrafi

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja istakla je da sastanci predstavnika parlamentarnih stranaka Beograda i Prištine nisu tajni i dodala da se održavaju od 2015. godine.

"Mnogo buke ni oko čega, tako mi je zvučao senzacionalno naslov o 'tajnim sastancima' održanim u Švajcarskoj između političkih predstavnika Kosova i Srbije. Da još jednom pojasnimo, američka organizacija Savet za inkluzivno upravljanje (CIG), uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske, organizuje drugi krug sastanaka političkih predstavnika sa Kosova i Srbije", napisala je Kusari-Ljilja na Fejsbuku.

Ona je objasnila da je u Soloturnu, malom gradu u Švajcarskoj, 2015. godine održan prvi sastanak.

"Sastanci se odnose na olakšavanje komunikacije strana u dijalogu. Organizuju se da pomognu dijalogu i održavaju se po principu 'pravila Četam hausa' ", dodala je Kusari-Ljilja.

Prema njenim rečima, učesnici sastanka su srpske i kosovske parlamentarne stranke na vlasti i opoziciji.

"Što se tiče diskusije i zaključaka sa sastanaka, oni su javni, objavljeni na sajtu CIG, uključujući i sastanak koji je dobio publicitet, onaj od 11. do 12. novembra", zaključila je Kusari-Ljilja.

I potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Đini negirao je da se radi o "tajnim sastancima", prenosi Telegrafi.

"Ovo su sastanci koji se održavaju dugi niz godina. Čak su i učesnici drugačiji, iz svih parlamentarnih partija Kosova i Srbije. Nikada nisu bili tajni. U stvari, to nisu pregovarački sastanci, to je beskorisni spektakl. Pravilo Čatam hausa znači da nema međusobnog citiranja u diskusijama. Švajcarska vlada podržava CIG pri organizaciji neformalnih sastanaka", rekao je Gjini.