Kusari Ljilja: Izjave portparola EU pokazuju dozu pristrasnosti

Mimoza Kusari Ljilja
Izvor: Economia online

Predsednica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja kaže da su izjave portparola Evropske unije Petera Stana donekle pristrasne, i da Kosovo odlučuje na osnovu Ustava, piše Teve 1.

"Kritike Evropske Unije, ili u ovom slučaju njenog portparola Petera Stana, uvek su pokazivale dozu pristrasnosti, posebno u kritici prema Kosovu. Ono što mogu da kažem u ovoj situaciji je da su odluke Vlade u skladu sa Ustavom, nema jednostranih odluka", kaže ona.

Kusari-Ljilja dodaje da se nada postizanju konačnog sporazuma koji vodi ka normalizaciji odnosa, ali prema njenim rečima, Srbija nije spremna da potpiše.

"Već je jasno da je Srbija rekla da sporazum nije potpisan, uprkos činjenici da je Kosovo izrazilo spremnost da ga potpiše" , ističe Kusari-Ljilja.

Opozicija na Kosovu misli drugačije. Rezarta Gaši iz DSK smatra da Kurti i Bisljimi nisu zainteresovani za ukidanje mera EU protiv Kosova.

„Znate da je Kosovo pod sankcijama Evropske unije, prošlo je 227 dana a premijer ni njegov zamenik se ne bave ovim pitanjem. Očekujemo da se o ovome glasa u Skupštini Kosova, za nas je apsurdno da glasamo o drugim sporazumima dok smo pod sankcijama”, kaže Gaši.

Time Kadrijaj iz Alijanse za budućnost Kosova ne veruje u promenu odluke EU o ukidanju mera Kosovu.

„Na svim sastancima sa međunarodnom zajednicom nam je rečeno da sankcije neće biti uklonjene dok se ne ispune obaveze i uslovi zbog kojih su sankcije uvedene. Jedan od uslova je bilo održavanje slobodnih izbora i deeskalacija situacije”, ističe Kadrijaj.