Kusari-Ljilja: Poslanička grupa Samoopredeljenja primer unutrašnje demokratije

Kusari Ljilja
Izvor: Reporteri

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja istakla je da je ta grupa primer unutrašnje demokratije i dodala da ima punu pdršku kosovskog premijera Aljbina Krrtija, prenosi Koha.

Kusari-Ljilja je, povodom tvrdnji poslanika Samoopredeljenja Hakija Abazija da to što šef poslaničke grupe nije iz redova Samoopredeljenja podriva debatu unutar grupe, poručila da Abazi treba da koristi interne mehanizme za žalbe, uključujući i Generalni savet Samoopredeljenja.

Prema njenim rečima, tvrdnje poslanika Abazija da podriva demokratiju unutar poslaničke grupe su neodržive i nisu pokrenute u organu odlučivanja Pokreta Samoopredeljenja.

„Ne samo da postoji demokratija, već je poslanička grupa Samoopredeljenja, ne samo u ovom sazivu, već i u prošlosti, primer kako se raspravlja o unutrašnjoj demokratiji. Mi smo najveća grupa gde poslanici slobodno iznose svoje mišljenje koja nisu uvek u skladu sa opštom politikom političkog subjekta ili poslaničke grupe. Što se tiče optužbi pojedinih poslanika, postoji odgovarajući format i forum u okviru pokreta Samoopredeljenje. Sve što je u vezi sa tom temom rešava se ili u poslaničkoj grupi ili u Generalnom savetu. Pre nego što neko odluči da te probleme predstavi medijima treba da iscrpi unutrašnje mehanizme. Ovo je debata koja bi trebalo da se održi u Generalnom savetu. Prema informacijama koje imam, to nikada nije razvijeno niti pokrenuto. Za lidera poslaničke grupe Samoopredeljenja predložio me je predsednik stranke, a glasala većina poslanika”, rekla je Kusari-Ljilja.

Ona je naglasila da mišljenja poslanika nisu uvek ista, ali da se komunikacaija nastavlja.

„Sve što radim je u okviru dnevnog reda i načina na koji vodim grupu. Ja lično ne razvijam agendu ni prema kome, ona je u punoj koordinaciji sa poslaničkom grupom. Imala sam mnogo dramatičnije razlike u mišljenjima sa drugim poslanicima, ali nastavljamo komunikaciju i saradnju po drugim tačkama. Politika Skupštine i ovog zakonodavnog tela su različite prirode. Nešto drugo je kada su pitanja personalizovana. U tim slučajevima ni blizu ne ulazim u raspravu, pošto ovde nismo u ličnom svojstvu, već sa mandatom koji su nam dali birači“, dodala je Kusari-Ljilja.