Kusari Ljilja: Reciprocitet je princip koji treba primenjivati i to ne samo u odnosu na Srbiju

Mimoza Kusari Ljilja
Izvor: Bota Sot

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja najavila je da će uskoro biti predstavljen program kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem i izrazila uverenje da će program biti u skladu sa obećanjima koja je ta stranka dala tokom predizborne kampanje, prenosi Bota sot.

„U okviru obećanja i onoga što je sadržala kampanja i upravljački program Pokreta Samoopredeljenje biće u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Procena kriterijuma programa već se vrši prema onome što ovaj sporazum predviđa. Druga je ocena u okviru budžetskih ograničenja i treća u skladu sa programom koji je predstavljen u kampanji“, rekla je Kusari Ljilja.

Odgovarajući na pitanje o reciprocitetu u odnosu na Srbiju, Kusari Ljilja je rekla da je reciprocitet princip koji treba primenjivati i to ne samo u odnosu na Srbiju.

„Kosovo nije imalo problema samo sa Srbijom, iz iskustva znam da je Kosovo imalo trgovinskih problema sa Slovenijom, severnom Makedonijom, Albanijom. U ovoj situaciji, verujem da postepeno započinje sa prilagođavanjem principa reciprociteta kao principa suvereniteta i državnosti Kosova, a zatim u skladu sa procesom dijaloga, internim procenama i procenama postignutih sporazuma radi donošenja odluke“, rekla je Kusari Ljilja.

Na pitanje da li će mera reciprociteta prema Srbiji biti prihvatljiva za međunarodnu zajednicu, Kusari je odgovorila da mora postojati određena korelacija i da u slučaju da se uspostavi reciprocitet, treba naznačiti koliko traje u odnosu na cilj koji treba postići i koju prepreku druga strana treba da ukloni.

„Ako se nametne mera reciprociteta, onda se ponašanje Srbije mora videti kako ne bi bilo izloženo međunarodnom pritisku. Tragedija taksi bila je u tome što je Kosovo došlo u situaciju da je sav pritisak međunarodne zajednice i strateških saveznika, uključujući SAD, bio na nama, a ne na ono što je Srbija radila ili nije radila u vezi sa sporazumima. To se dogodilo jer nije bilo artikulisano kada i u kom obliku taksa može biti uklonjena. Rečeno je da je uklonjena kada je Srbija priznala Kosovo, što je značilo da se to može postići samo konačnim sporazumom“, pojasnila je Kusari Ljilja.