Kusari-Ljilja upozorava na pronalaženje rešenja za registarske tablice: Ne sme da dođe do eskalacije na severu

Mimoza Kusari Ljilja
Izvor: Bota Sot

Šefica parlamentarne grupe Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja, upozorila je da mora da se pronađe rešenje za registarske tablice na severu Kosova jer je, ističe, svima u interesu da ne dođe do eskalacije bezbednosne situacije, prenosi Telegrafi.

Ona je rekla da su pojačani intenzitet i dinamika napora da se dođee do rešenja, ali i da situacija na terenu na severu ne može da poremeti proces dijaloga koji neizbežno mora da završi konačnim sporazumom uz uzajamno priznanje.

Kusari-Ljilja je u intervjuu za KosovaPress ocenila da je žestoko protivljenje Srba na severu Kosova preregistraciji vozila uzrokovano "bežanjem od konfrontacije srpskog predsednika Aleksandra Vučića s odredbama konačnog sporazuma sa Kosovom".

"U interesu je svih, i institucija Kosova i građana, da nema eskalacije situacije. Koji će biti sledeći koraci, ostaje da se vidi. Institucije Kosova, Vlada Kosova, legitimni predstavnici Kosova su ti koji bi trebalo da se maksimalno angažuju, ali i pokažu da na isti način tretiraju sve građane, bez razlike", rekla je ona.

Govoreći o potezima predstavnika Srpske liste, ona je rekla da oni predstavljaju Vučića, a ne srpsku zajednicu na Kosovu.

"Poslanici Srpske liste su do sada vrlo malo ili nikako predstavljali srpsku zajednicu na Kosovu. Nažalost, u potpunosti su zastupali Vučićevu politiku i njegove interese, u ovom slučaju kroz Skupštinu Kosova. Želeli bismo da imamo skupštinu koja je odraz zajednica koje žive na Kosovu, uključujući i Srbe", rekla je Kusari - Ljilja.

Ona doodaje i da su neodržive kritike da je vlada Kosova narušila odnose sa SAD.

"Vlada Kosova, institucije i onda mi kao poslaanici imamo stalni kontakt sa američkom ambasadom, ali i drugim američkim predstavnicima. Možda imamo različite ideje, ali uvek smatramo da kao vladajuća stranka, ali i kao politička grupa, moramo da budemo proaktivno angažovani, što i radimo", rekla je ona.