Lajčak: Konačni sporazum Srbije i Kosova podrazumeva promene ustava

Radio Slobodna Evropa
Izvor: Radio Slobodna Evropa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak ocenio je da konačni sporazum između Beograda i Prištine podrazumeva različite pravne korekcije na ustavnom nivou, prenosi Reporteri.

Lajčak je za Kljan Kosova rekao da je za postizanje sporazuma neophodno imati zakonsku regulativu.

"Nakon što države postignu međunarodni sporazum, verovatno će biti potrebno da se na ustavnom nivou uključe neophodni pravni aranžmani kako bi se integrisalo ono što je dogovoreno i potpisano u skladu sa unutrašnjim pravnim poretkom. Ovo se odnosi i na Kosovo i na Srbiju. Konačni sporazum je neophodan za normalizaciju odnosa dve strane“, rekao je on.

Lajčak, koji je preuzeo mandat posrednika EU, vodiće razgovore Srbije i Kosova do aprila 2021. godine sa mogućnošću produženja mandata.

Dijalog je nastavljen u julu ove godine nakon 20 meseci pauze, podseća Reporteri.

Poslednji sastanak bio je 10. decembra na tehničkom nivou, gde se razgovaralo o imovini i zajedničkim finansijskim zahtevima. Izaslanik EU najavio je novu rundu razgovora za 2021. godinu, ne navodeći tačno mesec.

Грешни поп Милорад
27. Decembar 2020.
Баш да видимо како ће то да "мења" неко устав.
Prof.Bajram Halilaj
06. Januar 2021.
Kosova je nezavisna deržava.
Lajćak nema i neće imati nikakvi “imuniteta”da menjata Ustava Republike Kosova da ugrožava nezavisnost Republiku Kosova.Dan danas *Kipar Ima teško poslodice što on je bio ne iskreno na odvajanje Kipar.Postoj dokazi da Vladimir Lajćek ne zna Historije Kosova
Srbin
27. Decembar 2020.
Неће моћи, то су ваше жеље. Косово и Метохија је део Србије.