Lajčak: Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak kaže da nema sumnje da je Kosovo ispunilo sve obaveze za dobijanje vizne liberalizacije i da je većina država članica složna oko ovog pitanja ali da ne može da precizira tačan datum, prenosi Gazeta eskpres.

“Nema sumnje da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog sistema, a problem je opet u nedostatku konsenzusa. Ali mogu reći da se ovo pitanje mnogo češće postavlja između zemalja članica, na sastancima raznih evropskih tela, tako da mislim da je blizu. Ne usuđujem se reći datum, ali on dolazi i to kažem sa potpunom sigurnošću”, rekao je Lajčak za Euronjuz.

Na pitanje da li vidi nadu za Severnu Makedoniju na samitu EU u junu, s obzirom da su nerešena pitanja između Bugarske i Severne Makedonije postala vruća tema u poslednje vreme, Lajčak kaže da nema sumnje da će Severna Makedonija započeti pregovore o članstvu, kao i da se nada da će se to dogoditi u junu.

“Vi znate da Evropska unija donosi odluke na osnovu konsenzusa, tako da radimo naporno za francusko predsedništvo ili čak za samog predsednika Makrona i evropske lidere poput predsednika Šarla Mišela, ali mnogi drugi pokušavaju pomoći obema stranama da pronađu zajedničko rešenje koje bi omogućilo i Severnoj Makedoniji i Albanija da počnu pregovore ovog juna”, kaže Lajčak.

Dodaje da ne sumnja da su obe zemlje zaslužile da počnu pregovore za članstvo u EU.

“Ne sumnjam u to. Ispunili su sve uslove. I naravno da su spremni. Moram iskreno priznati da je problem na našoj strani, u Evropskoj uniji, jer još nemamo konsenzus sa celim blokom, ali svi to znaju i radimo jako puno da imamo ovu uniju. Ne možemo biti ponosni na brzinu kojom se stvari kreću u smislu EU integracija. Ovo je činjenica. A EU je regiji pre 19 godina obećala da će postati deo Evropske unije, a za tih 19 godina samo je Hrvatska postala punopravna članica”, kaže Lajčak.